Categoria: Estudis i projectes

L'estat procoagulant de l'apnea del son depèn de la inflamació sistèmica i el dany endotelial

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en la publicació d'un estudi sobre com l'estat procoagulant de l'apnea del son depèn de la inflamació sistèmica i el dany endotelial. També hi han participat l'Hospital Universitario La Paz-IdiPAZ, Universidad Autónoma de Madrid i CIBERES.

Alberto Alonso-Fernández, pneumòleg de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "El estado procoagulante de la apnea del sueño depende de la inflamación sistémica y el daño endotelial" a la revista Archivos de Bronconeumología.

Existeixen proves creixents que mostren un estat d'hipercoagulabilitat en l'apnea obstructiva del son (AOS) que podria ser un factor de risc de desenvolupar malaltia tromboembòlica.

L'objectiu era dilucidar els mecanismes involucrats en el perfil procoagulant que s'ha observat en els pacients amb AOS i investigar la possible utilitat de les proves globals en la seva caracterització. Es varen incloure 38 pacients amb AOS greu sense antecedents de trombosis i 19 controls sans emparellats per edat i sexe. La cinètica de la formació del coàgul es va determinar mitjançant tromboelastometria rotacional. La capacitat hemostàtica del plasma i les micropartícules es va determinar mitjançant trombinografia automatitzada calibrada. Els receptors de la membrana plaquetària, els marcadors d'activació plaquetària i la formació d'agregats de plaquetes-leucòcits es varen analitzar mitjançant cistometria de flux.

L'AOS indueix un augment de la dinàmica de la formació de coàguls que pareix ser causada per almenys 2 mecanismes patològics. Primer, una major formació d'agregats plaquetes-leucòcits; segon el dany endotelial que provoca un major potencial procoagulant a causa de l'augment de micropartícules riques en factor tissular. A més, aquest estudi ha identificat la tromboelastometria i l'assaig de generació de trombina com a eines útils per avaluar l'estat protrombòtic en aquests pacients.

Referència de l'article
Fernández-Bello I, Monzón Manzano E, García Río F, Justo Sanz R, Cubillos-Zapata C, Casitas R, et al. Procoagulant State of Sleep Apnea Depends on Systemic Inflammation and Endothelial Damage. Arch Bronconeumol. Des 2020. doi: 10.1016/j.arbres.2020.11.017. PubMed PMID:33461785.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Banc d'Imatges Infermeres / Infermeres preparen una persona per a un estudi de diagnòstic d'alteracions respiratòries durant el son / CC BY-NC-ND 2.0]