Categoria: Estudis i projectes

Diagnòstic de la litiasi renal a través del càlcul

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup d'Investigació en Litiasi Renal i Biomineralització, amb membres de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i el IUNICS han publicat un estudi morfocomposicional sobre diagnòstic de la litiasi renal a través del càlcul.

Fèlix Grases i Antonia Costa-Bauza, investigadors del Grup d'Investigació en Litiasi Renal i Biomineralització l'IdISBa, han publicat l'article amb el títol "Diagnóstico de la litiasis renal a través del cálculo. Estudio morfocomposicional" a la revista Archivos Españoles de Urología.

L'anàlisi dels càlculs urinaris és una passa essència per establir el diagnòstic i tractament del pacient litiàsic. De fet, la necessitat d'un estudi exhaustiu dels càlculs augmenta a mesura que s'evidencien les relacions entre la tipologia del càlcul i els factors etiològics que predisposa a aquesta malaltia es tornen evidents. L'enumeració (qualitativa o quantitativa) dels components principals que conformen la pedra renal (oxalat de calci monohidratat, oxalat de calci dihidratat, àcid úric, fosfats de calci, cistina), els quals s'obtenen per un dels mètodes analítics més comuns, l'espectroscòpia d'infrarojos no és suficient per guiar a l'uròleg en l'etiologia de la malaltia. Només una anàlisi estructural detallada i macro i micro components poden donar informació clau de l'etiologia de la pedra, i per tant, de les possibles causes que duen a la seva formació. Aquest estudi podria concloure amb un informe que es dóna a l'uròleg. Obtenir aquest informe implica un estudi detallat, mostra a mostra, que implica un maneig sistemàtic de la microscòpia estereoscòpia, espectroscòpia per infrarojos i microscòpia electrònica d'escombratge amb energia dispersiva de microanàlisi de raigs X.

Referència de l'article
Grases F, Costa-Bauza A. Diagnóstico de la litiasis renal a través del cálculo. Estudio morfocomposicional. Arch Esp Urol. 2021;74(1):35-48. PubMed PMID:33459620.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: SCiardullo / Litiasis Coraliforme / CC BY-SA 3.0 ]