Categoria: Estudis i projectes

Dieta mediterrània i ús de fàrmacs antihipertensius

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i l'Hospital Universitari Son Espases han participat en la publicació d'un assaig controlat aleatoritzat sobre la dieta mediterrània i ús de fàrmacs antihipertensius. També hi han participat diferents centres espanyols.

Miquel Fiol, investigador principal del grup de CIBEROBN, de l'Hospital Universitari Son Espases, inscrit a l'Àrea d'Epidemiologia Clínica i Salut Pública de l'IdISBa, ha participat en l'article amb el títol "Mediterranean diet and antihypertensive drug use: a randomized controlled trial" a la revista Journal of Hypertension.

L'objectiu era examinar en individus grans amb alt risc cardiovascular que seguien una dieta mediterrània si disminuïa la necessitat de fàrmacs antihipertensius i el seu risc cardiovascular associat.

En l'estudi PREvención con DIeta MEDiterránea, es va avaluar si els voluntaris aleatòriament seleccionats a una intervenció amb una dieta mediterrània enriquida amb oli d'oliva verge extra o fruits secs (en relació amb una dieta de control baixa en greixos) varen revelar diferències en el risc de: iniciar la medicació antihipertensiva en els no usuaris a l'inici (n=2188); i teràpia escalonada en els participants que usaven un, dos o tres fàrmacs en la línia de base (n = 2361, n = 1579, i n = 554, respectivament). També es va avaluar si l'assignació a la dieta mediterrània va modificar l'associació entre l'ús de fàrmacs antihipertensius i els incidents d'esdeveniments cardiovasculars.

En una població gran amb un alt risc cardiovascular, seguint una dieta mediterrània es redueix el risc d'iniciar o escalonar medicació antihipertensiva i atenua el risc cardiovascular en usuaris de fàrmacs antihipertensius.

Referència de l'article
Ribó-Coll M, Lassale C, Sacanella E, Ros E, Toledo E, Sorlí JV, et al. Mediterranean diet and antihypertensive drug use: a randomized controlled trial. J Hypertens. Gen 2021. doi: 10.1097/HJH.0000000000002765. PubMed PMID:33496530.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Mercat de Pere Garau / CC BY-NC-SA 4.0]