Categoria: Estudis i projectes

Anàlisi de les característiques de la personalitat en pacients amb limfoma de Hodgkin

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup d'Investigació de Clínica i Biologia de les Neoplàsies Hematològiques, amb membres de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) y els Servei d'Hematologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Hospital Universitari Son Llàtzer, el Servei de Psiquiatria de l'Hospital Universitari Son Espases, i l'Equip de Suport Psicosocial de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, han publicat un article sobre l'anàlisi de les característiques de la personalitat en pacients amb limfoma de Hodgkin.També hi han participat l'Hospital del Mar i l'IMIM.

Fátima Roso-Bas, Maria Dolores Alonso-LlobregatLeyre Bento, Antonio Gutierrez i Antonia Sampol, investigadores del Grup d'Investigació de Clínica i Biologia de les Neoplàsies Hematològiques; Inés Herraez i Joan Bargay, hematòlegs de l'Hospital Universitari Son Llàtzerinvestigadors del  Grup d'Estudi de Gammapaties monoclonals i Síndromes Mielodisplàsiques; Francesca Rado i Irache Aguirre, psiquiatres de l'Hospital Universitari Son Espases; i Raquel Rodríguez, psicòloga de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, han publicat l'article amb el títol "Analysis of Personality Traits in Patients with Hodgkin Lymphoma" a la revista Journal of Clinical Medicine.

Es tracta d'un treball multidisciplinari en el qual hi han participat infermeres, facultatius i psicòlogues, la qual cosa mostra la importància de realitzar aquest tipus de col·laboracions multidisciplinàries amb la implicació de diferents estaments de l'organització i la col·laboració entre grups d'investigació de l'IdISBa. Aquest document representa una nova aproximació a un aspecte que mai s'havia descrit sobre el limfoma d'Hogdkin: els seus trets de personalitat diferencials.

El limfoma de Hodgkin (LH) és una neoplàsia maligna altament curable que afecta sobretot als joves. Fins on es sap, no hi ha cap estudi publicat que hagi analitzat els perfils de personalitat en el LH ni el seu possible paper en la limfogènesi, la història natural o la resposta al tractament.

L'objectiu era explorar els trets de personalitat dels pacients amb LH, així com a la prevalença de trastorns mentals i idees de suïcidi. Es varen identificar retrospectivament a tots els pacients vius amb LH de tres centres (Hospitals Universitaris Son Espases i Son Llàtzer i Hospital del Mar de Barcelona) per utilitzar l'Inventari de Cinc Factors NEO (NEO-FFI) i l'Inventari de Personalitat per al DSM-5 Forma Breu. Els pacients amb HL mostraren puntuacions significativament més altes de neuroticisme i més baixes de conscienciació, extraversió i obertura. Pel que fa als trets de personalitat desadaptatius, els pacients amb HL mostraren nivells més alts de desapego i psicoticisme. Tot això es va traduir en el fet que els pacients amb HL mostraren més del doble de prevalença de malalties mentals (41%) i més del triple de prevalença d'ideació o intents de suïcidi que la població general (15 i 6%, respectivament).

Una análisi exploratòria dels biomarcadors associats als trets de personalitat del LH va mostrar que les puntuacions més altes de neuroticisme es correlacionaven amb una velocitat de sedimentació globular (VSG) i una amplada de distribució dels glòbuls vermells (ADE) més elevades, la qual cosa suggereix una possible relacion entre el neuroticisme i l'activitat proinflamatòria en el LH.

Referència de l'article
Roso-Bas F, Alonso-Llobregat MD, Bento L, Sanchez-Gonzalez B, Herraez I, Garcia-Dilla P, et al. Analysis of Personality Traits in Patients with Hodgkin Lymphoma. JCM. 2021;10(8):1631. doi: 10.3390/jcm10081631. PubMed PMID:33423125.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Joves passejant / CC BY-NC-SA 4.0]