Categoria: Estudis i projectes

Actualització 2021 de la Guia Espanyola de la MPOC per al tractament de la MPOC estable

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en l'actualització 2021 de la Guia Espanyola de la MPOC per al tractament de la MPOC estable. També hi han participat diferents centres espanyols.

Borja G Cosío, pneumòleg de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadors de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Actualización 2021 de la Guía Española de la EPOC (GesEPOC). Tratamiento farmacológico de la EPOC estable" a la revista Archivos de Bronconeumología.

La Guia Espanyola de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (GesEPOC) es va publicar per primera vegada l'any 2012 i des de llavors ha experimentat una sèrie d'actualitzacions que incorporen les noves evidències sobre el diagnòstic i tractament de la MPOC.

GesEPOC és una guia de pràctica clínica elaborada amb la col·laboració de les societats científiques implicades en el tractament de la MPOC i del Fòrum Espanyol de Pacients. Les seves recomanacions es basen en una avaluació de l'evidència mitjançant la metodologia GRADE i en una descripció narrativa de l'evidència en aquelles qüestions en què l'aplicació de GRADE no és possible.

En aquest article es resumeixen les recomanacions sobre el tractament farmacològic de la MPOC estable basades en l'elaboració de nou preguntes PICO. El procés de tractament de la MPOC comprèn quatre etapes:

  1. Diagnòstic,
  2. Determinació del nivell de risc,
  3. Tractament inhalat inicial i de continuació i
  4. Identificació i abordatge dels trets tractables.

Per a l'elecció del tractament inhalat els pacients d'alt risc es dividiran en tres fenotipus: no aguditzador, aguditzador eosinofílic i aguditzador no eosinofílic. Els trets tractables comprenen uns de tipus general, que deuen investigar-se en tots els pacients, com el tabaquisme o la tècnica inhalatòria i altres més específics, que afecten sobretot als pacients greus, com a la hipoxèmia crònica o la infecció bronquial crònica. La base del tractament de la MPOC la constitueixen els broncodilatadors de llarga durada en monoteràpia o en combinació segons el nivell de risc del pacient. Els pacients aguditzadors eosinofílics han de rebre corticoesteroides inhalats i els no eosinofílics requereixen una avaluació més detallada per elegir la millor opció terapèutica.

La nova GesEPOC també inclou recomanacions sobre la retirada de corticoesteroides inhalats i sobre la indicació de tractament amb alfa-1 antitripsina. GesEPOC suposa una aproximació al tractament de la MPOC més individualitzada segons les característiques clíniques dels pacients i el seu nivell de risc o de complexitat.

Referència de l'article
Miravitlles M, Calle M, Molina J, Almagro P, Gómez J-T, Trigueros JA, et al. Actualización 2021 de la Guía Española de la EPOC (GesEPOC). Tratamiento farmacológico de la EPOC estable. Arch Bronconeumol. Mar 2021. doi: 10.1016/j.arbres.2021.03.005. PubMed PMID:33840553.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Espirometria / CC BY-NC-SA 4.0]