Categoria: Estudis i projectes

Temps de pantalla dels infants segons el nivell d'educació dels progenitors associat a una pobra adherència a la dieta mediterrània

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX) amb membres de la Universitat de les Illes Balears i de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), han participat en l'estudi PASOS on s'analitza el temps de pantalla dels infants segons el nivell d'educació dels progenitors associat a una pobre adherència a la dieta mediterrània. També hi han participat diferents centres espanyols.

Josep Antoni Tur i Maria Del Mar Bibiloni, investigadors del Grup de Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX), has participat en la publicació de l'article amb el títol "Screen Time and Parents’ Education Level Are Associated with Poor Adherence to the Mediterranean Diet in Spanish Children and Adolescents: The PASOS Study" a la revista Journal of Clinical Medicine.

L'objectiu d'aquest estudi és avaluar si el temps de pantalla i el nivell d'educació dels progenitors són associats amb l'adherència a la dieta mediterrània. Aquest estudi transversal va analitzar una mostra representativa de 3333 infants i adolescents (8 a 16 anys) inclosos l'activitat física, sedentarisme, estil de vida i obesitat en l'estudi de la joventut espanyola (PASOS), el qual es va dur a terme des de març de 2019 a febrer de 2020. Es varen recollir amb qüestionaris les dades sobre temps amb pantalles (televisió, ordinador, videojocs i telèfon mòbil) per dia, l'adherència a la dieta mediterrània, activitat diària moderada o vigorosa i nivell d'educació dels progenitors. Es va dur a terme un estudi descriptiu de les variables d'acord a sexe i educació dels progenitors. Els models de regressió logística (ajustat per sexe i pes) es varen ajustar per avaluar l'associació independent entre el temps de pantalla i índex de nivell de l'adherència a la dieta mediterrània dels infants (KIDMED), així com alguns dels seus punts. Es va associar un major temps de pantalla amb una pitjor d'adherència a la dieta mediterrània; un baix consum de fruita, verdures, peix, llegums i fruits secs; i un major consum de menjar ràpid, dolços i llepolies. Un nivell més baix d'educació dels pares es va associar amb una pitjor adherència a la dieta mediterrània. És necessari promoure la responsabilitat, limitar el temps d'ús de pantalles, especialment en infants amb progenitors amb un menor nivell d'educació.

Referència de l'article
Wärnberg J, Pérez-Farinós N, Benavente-Marín JC, Gómez SF, Labayen I, G. Zapico A, et al. Screen Time and Parents’ Education Level Are Associated with Poor Adherence to the Mediterranean Diet in Spanish Children and Adolescents: The PASOS Study. JCM. 2021;10(4):795. doi: 10.3390/jcm10040795. PubMed PMID:33669366.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Govern de les Illes Balears]