Categoria: Estudis i projectes

Anticoagulació oral directa a curt termini o tractament antiplaquetari dual després de tancament de l'orelleta de l'aurícula esquerra en pacients amb contraindicacions relatives al tractament anticoagulant crònic

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en la publicació d'un estudi sobre anticoagulació oral directa a curt termini o tractament antiplaquetari dual després de tancament de l'orelleta de l'aurícula esquerra en pacients amb contraindicacions relatives al tractament anticoagulant crònic.

Vicente Peral-DisdierCaterina Mas-Lladó, cardiòlegs de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadors de l'IdISBa, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Short-term direct oral anticoagulation or dual antiplatelet therapy following left atrial appendage closure in patients with relative contraindications to chronic anticoagulation therapy" a la revista International Journal of Cardiology.

Les dades biològiques suggereixen que l'anticoagulació a curt termini podria ser més efectiva que la teràpia antiplaquetària dual (TAPD) per reduir el risc trombòtic després del tancament de l'orelleta de l'aurícula esquerra (OAE). Aquest estudi volia avaluar la seguretat i eficàcia de l'anticoagulació oral directa (ACOD) enfront de la TAPD immediatament després del OAE.

Es va realitzar un estudi multicèntric incloent-hi 592 pacients amb contraindicació relativa d'anticoagulació crònica que van ser sotmesos al tancament d'orelleta esquerra i es va comparar els pacients que posteriorment rebien tractament amb un anticoagulant d'acció directa (ACOD) a curt termini (durant 1-3 mesos) vs. els pacients que rebien tractament amb doble antiagregació (TAPD) durant 1-3 mesos.

El tractament amb anticoagulants d'acció directa a curt termini en pacients que han estat sotmesos a tancament d'orelleta esquerra i que tenen contraindicació per a rebre anticoagulació crònica ha resultat ser segur i amb una tendència a presentar menor trombosi del dispositiu i menors esdeveniments adversos (conjunt de mort, ictus i sagnats) enfront de la doble antiagregació.

Referència de l'article
Faroux L, Cruz-González I, Arzamendi D, Freixa X, Nombela-Franco L, Peral V, et al. Short-term direct oral anticoagulation or dual antiplatelet therapy following left atrial appendage closure in patients with relative contraindications to chronic anticoagulation therapy. Int J Cardiol. Feb 2021. doi: 10.1016/j.ijcard.2021.02.054. PubMed PMID:33647365.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Parella gran / CC BY-NC-SA 4.0]