Categoria: Estudis i projectes

Impacte sinèrgic de la pressió arterial sistòlica i l'estat de la perfusió en la mortalitat de la insuficiència cardíaca aguda

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en la publicació d'un estudi sobre l'impacte sinèrgic de la pressió arterial sistòlica i l'estat de la perfusió en la mortalitat de la insuficiència cardíaca aguda. També hi han participat diferents centres internacionals.

Xavier Rosselló, cardiòleg de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador del grup de Fisiopatologia i terapèutica cardiovascular de  de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Synergistic Impact of Systolic Blood Pressure and Perfusion Status on Mortality in Acute Heart Failure" a la revista Circulation: Heart failure.

L'exploració física continua sent la pedra angular en l'avaluació de la insuficiència cardíaca aguda. Falten estudis amb la potència adequada per a avaluar l'impacte combinat de la pressió arterial sistòlica (PAS) i la hipoperfusión en la mortalitat a curt termini.

Es van reclutar consecutivament pacients amb insuficiència cardíaca aguda de 41 serveis d'urgències espanyols en 3 períodes de temps entre 2011 i 2016. Es van utilitzar models de regressió logística per a avaluar l'associació de la mortalitat a trenta dies amb la PAS (<90, 90-109, 110-129 i ≥130 mm Hg) i amb les manifestacions d'hipoperfusió (pell freda, pal·lidesa cutània, retard en l'ompliment capil·lar, livedo reticulars i confusió mental) a l'ingrés.

La hipoperfusió confereix un risc incremental de mortalitat per totes les causes al cap de trenta dies no sols en els pacients amb PAS baixa, sinó també en els pacients normotensos. En el moment de l'ingrés, l'exploració física exerceix un paper important en la determinació del pronòstic dels pacients amb insuficiència cardíaca aguda.

Referència de l'article
Rossello X, Bueno H, Gil V, Jacob J, Martín-Sánchez FJ, Llorens P, et al. Synergistic Impact of Systolic Blood Pressure and Perfusion Status on Mortality in Acute Heart Failure. Circ: Heart Fail. Mar 2021. doi: 10.1161/CIRCHEARTFAILURE.120.007347. PubMed PMID:33677977.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Gent / CC BY-NC-SA 4.0]