Categoria: Estudis i projectes

El canvi dràstic en els adductius lipídics en el càncer de còlon detectat per MALDI-IMS exposa alteracions en canals específics de K +

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de Lípids en Patologia Humana de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), la Unitat d'Investigació, la Unitat d'Anatomia Patològica i la Unitat de Digestiu de l'Hospital Universitari Son Espases han publicat un estudi sobre un canvi dràstic en els adductes lipídics en el càncer de còlon detectat per MALDI-IMS exposa alteracions en canals específics de K+. També hi ha participat la Universitat del País Basc.

Albert Maimó-Barceló, Joan Bestard-Escalas, Karim Pérez-Romero, Daniel H. Lopez i Gwendolyn Barceló-Coblijn, investigadors de l'IdISBa i membres del Grup Lipids in Human Pathology; Marco A Martínez, patòleg de l'Hospital Universitari Son Espases; i Mª Antònia Payeras, digestòloga de l'Hospital Universitari Son Espases, han publicat l'article amb el títol "A Drastic Shift in Lipid Adducts in Colon Cancer Detected by MALDI-IMS Exposes Alterations in Specific K + Channels" a la revista Cancers.

Encara que el càncer colorectal (CCR) és un dels càncers més prevenible, és un dels més mortals i dades recents mostren la incidència en gent <50 anys ha augmentat de forma inesperada. Encara que estan apareixent noves tècniques per a la classificació molecular pel CCR, cap característica s'ha associat de forma ferme amb el seu pronòstic. Les anàlisis del lipidoma mitjançant tècniques de imatge per espectrometria de masses per imatges (IEM) han demostrat l'especificitat de l’empremta lipídica per a diferenciar els teixits patològics dels sans. Durant l'anàlisi lipidòmic per IEM, és molt freqüent la formació d'adductes lipídics. Particularment interessant és la relació entre els adductes de sodi i els de potassi (ràtio dels adductes [Na+]/[K+]), que ja ha demostrat ser un biomarcador d'alteracions homeostàtiques.

Aquí, es mostra el dràstic canvi que s’observà a la ràtio dels adductes [Na+]/[K+] en mucosa adenomatosa de còlon, suggerint un fort augment en els nivells K+. Interrogant bases de dades públiques, es va trobar una gran associació entre el diagnòstic pobre de la malaltia i la sobreexpressió de la subunitat beta-2 del canal de potassi activat per voltatge (KCNAB2). A més, es va trobar aquesta sobreexpressió a tres dels qualtre subtipus moleculars definits pel CRC Subtyping Consortium, el que converteix a KCNAB2 en una interessant diana farmacològica. De manera coherent, la inhibició farmacològica de KCNAB2 va donar lloc a una dràstica aturada de la proliferació en un model cèl·lules comercials de CCR.

La identificació de possibles dianes farmacològiques mitjançant la informació d'adductes lipídics posa de manifest el gran potencial de les tècniques de lipidòmica per IEM en l'àmbit clínic.

Referència de l'article
Garate J, Maimó-Barceló A, Bestard-Escalas J, Fernández R, Pérez-Romero K, Martínez MA, et al. A Drastic Shift in Lipid Adducts in Colon Cancer Detected by MALDI-IMS Exposes Alterations in Specific K+ Channels. Cancers. 2021;13(6):1350. doi: 10.3390/cancers13061350. PubMed PMID: 33802791.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Ingo Joseph / People crowd walking / CC-by-sa-2.0]