Categoria: Estudis i projectes

Revisió de les novetats presentades en el Congrés ECTRIMS 2020

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Neurologia de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en la revisió de les novetats presentades en el Congrés ECTRIMS 2020. També hi han participat diferents centres espanyols.

Carmen Calles, neuròloga de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació dels articles amb el títol "XIII Reunión Post-ECTRIMS: revisión de las novedades presentadas en el Congreso ECTRIMS 2020 (I/II)" a la revista Neurología.

Des de fa més d'una dècada, després del Congrés ECTRIMS, se celebra a Espanya la reunió post-ECTRIMS, on neuròlegs experts en esclerosi múltiple (EM) es reuneixen per a revisar les novetats presentades en l'ECTRIMS.

En el present article, publicat en dues parts, es resumeixen les ponències de la reunió post-ECTRIMS, celebrada els dies 16 i 17 d'octubre de 2020 virtualment.

En la primera part s'inclouen els últims resultats sobre l'impacte de l'ambient i l'estil de vida sobre el risc d'EM i el seu curs clínic, i el paper de l'epigenètica i els factors genètics sobre aquests processos. Es discuteixen les troballes en recerca preclínica i clínica sobre els subtipus de limfòcits identificats, i la implicació dels fol·licles limfoides i l'afectació meníngia en la malaltia. Els canvis en l'estructura cerebral s'aborden a escala microscòpica i macroscòpic, incloent-hi resultats de tècniques d'imatge d'alta resolució. També es presenten els últims avanços sobre biomarcadors per al diagnòstic i el pronòstic de l'EM, i sobre l'afectació del microbioma en aquests pacients. Finalment, s'esbossen els resultats de registres de pacients sobre l'impacte de la COVID-19 en els pacients amb EM.

En la segona part es destaca la importància del gènere i l'edat en la compressió de la patologia de la malaltia i l'optimització del seu maneig. S'exposen els avanços realitzats en l'EM pediàtrica des d'un punt de vista neuropsicològic i de neuroimatge. Per part seva, cobren especial protagonisme les troballes que contribueixen a realitzar un enfocament del tractament més personalitzat i a triar la millor estratègia de tractament (farmacològica i no farmacològica) per a cada pacient. D'igual forma, s'aborden els resultats relacionats amb les estratègies possibles que promoguin la remielinització. Encara que no hi ha grans avanços en el tractament de formes progressives, es destaquen alguns mètodes quantitatius per a la classificació d'aquests pacients. A més, s'inclouen els resultats sobre eines potencials d'avaluació i tractament dels dèficits cognitius, i alguns aspectes rellevants observats en l'espectre dels trastorns de la neuromielitis òptica. Finalment, es detallen els resultats de les ponències considerades com a notícies d'última hora en l'ECTRIMS-ACTRIMS.

Es van presentar avanços principalment sobre el coneixement de l'EM pediàtrica, les estratègies de remielinització i l'avaluació cognitiva en l'EM.

Referència dels articles
Fernández O, Montalban X, Aladro Y, Alonso A, Arroyo R, Calles C, et al. XIII Reunión Post-ECTRIMS: revisión de las novedades presentadas en el Congreso ECTRIMS 2020 (II). Rev Neurol. 2021;72(12):397-406/433-42. doi: 10.33588/rn.7211.2021172 / 10.33588/rn.7212.2021173. PubMed PMID:34042168 / 34109999.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | Text complet I | Text complet II

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Gent passejant pel carrer / CC BY-NC-SA 4.0]