Categoria: Estudis i projectes

Disparitats en el càncer de mama en diferents centres

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha participat en la publicació d'un estudi sobre les disparitats en el càncer de mama en diferents centres de Los Ángeles.

Diego M. Marzese, investigador de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "A Microcosm of Disparities in Breast Cancer: Comparison Between a Private Hospital and a Safety-Net County Hospital Within Los Angeles County" a la revista The American Surgeon.

La supervivència del càncer de mama està millorant gràcies a la detecció primerenca i els avanços en els tractaments. Però, les diferències racials/ètniques tant en l'accés a l'atenció, com en la biologia del tumor i la mortalitat encara romanen. L'objectiu d'aquest estudi era analitzar les presumptes disparitats a un nivell local.

Es varen revisar les pacients amb càncer de mama en un hospital comarcal i un privat des de 2010 a 2012. Es varen recollir les dades demogràfiques, clíniques, patològiques i quirúrgiques. Es varen fer comparatives combinades entre les cohorts de l'hospital i grups racials/ètnics dels dos hospitals.

A l'hospital comarcal en comparació amb l'hospital privat, la proporció de les minories racials/ètniques era major i els pacients es presentaven a edats més joves amb tumors més agressius i amb la malaltia més avançada. Les disparitats racials/ètniques que es varen identificar localment eren amplament consistents amb aquestes identificades en els estudis a bases de dades nacionals. Aquestes marcades diferències als hospitals d'una ciutat diversa posen de manifest la necessitat de continuar investigant les disparitats.

Aquest estudi és l'inici d'una investigació en col·laboració amb la Universitat de California, Los Ángeles, on els investigadors intentaran identificar diferències genètiques i epigenètiques entre pacients amb càncer de mama de diferents ètnies i races.

Referència de l'article
McClintock NC, Ayabe RI, Salas Parra RD, Kaji AH, Orozco JIJ, Marzese DM, et al. A Microcosm of Disparities in Breast Cancer: Comparison Between a Private Hospital and a Safety-Net County Hospital Within Los Angeles County. The American Surgeon. Feb 2021;0003134821998668. doi: 10.1177/0003134821998668. PubMed PMID:33629873.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Dones / CC BY-NC-SA 4.0]