Categoria: Estudis i projectes

Benefici clínic i econòmic de 32 d'anys de tractament antiretroviral de persones que viuen amb VIH

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Farmàcia de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en la publicació d'un estudi sobre el benefici clínic i econòmic de 32 d'anys de tractament antiretroviral de persones que viuen amb VIH. També hi han participat l'Hospital Universitario Ramón y Cajal, l'Hospital Universitari Bellvitge, l'Instituto de Salud Carlos III, Gilead Sciences i Health Value.

Pere Ventayol, farmacèutic de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Beneficio clínico y económico de 32 años de tratamiento antirretroviral de personas que viven con VIH en España: ¿ha sido una intervención eficiente?" a la revista Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica.

Encara que el tractament antiretroviral (TAR) del VIH/sida es va introduir en 1987, la millora en la progressió de la malaltia i reducció de la mortalitat poblacional no es va observar sinó fins a 1996, amb la combinació de tres o més fàrmacs. L'objectiu va ser estimar el benefici clínic i econòmic del TAR a Espanya en el període de trenta-dos anys, comprès entre 1987 i 2018.

Es va elaborar una anàlisi de cost-benefici mitjançant la simulació de Monte Carlo de segon ordre, des de les perspectives de la societat (caso base) i el Sistema Nacional de Salut (SNS). Els nous casos de VIH, sida i morts relacionades es van obtenir dels registres SINIVIH i ONUSIDA, amb projeccions poblacionals sense TAR mitjançant suavització exponencial triple. La despesa en TAR es va obtenir d'informes del Pla Nacional de la SIDA i estudis de mercat.

La utilització de TAR durant trenta-dos anys ha evitat gran nombre de morts i casos de sida i VIH, generant significatius estalvis econòmics per al SNS. El TAR és una intervenció eficient per al SNS.

Referència de l'article
Pérez-Elías MJ, Podzamczer Palter D, Ventayol Bosch P, Jarrín I, Castro A, Rubio-Rodríguez D, et al. Beneficio clínico y económico de 32 años de tratamiento antirretroviral de personas que viven con VIH en España: ¿ha sido una intervención eficiente? Enferm Infecc Microbiol Clin. Jul 2021. doi: 10.1016/j.eimc.2021.05.006. PubMed PMID:34217551.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: unsplash.com / City people walking blur / CC-by-sa-2.0]