Categoria: Estudis i projectes

Quimioteràpia o trasplantament al·logènic en la leucèmia limfoblàstica adulta d'alt risc amb cromosoma Filadèlfia negatiu

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei d'Hematologia de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en un estudi sobre quimioteràpia o transplantament al·lògènic en la leucèmia limfoblàstica adulta d'alt risc amb cromosoma Filadelfia negatiu.

Andrés Novo, hematòleg de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en l'article amb el títol "Chemotherapy or allogeneic transplantation in high-risk Philadelphia chromosome-negative adult lymphoblastic leukemia" a la revista Blood.

La necessitat d'un trasplantament al·logènic de cèl·lules mare hematopoètiques (allo-TCMH) en adults amb leucèmia limfoblàstica aguda (LLA) amb cromosoma Filadèlfia negatiu (Ph-) amb característiques d'alt risc (AR) i una adequada eliminació de la malaltia residual mesurable (MRM) segueix sense ser clara. L'objectiu de l'assaig ALL-HR-11 va ser avaluar els resultats dels pacients adults amb LLA d'alt risc després de la quimioteràpia o el TCMH administrat en funció dels nivells de MRM al final de la inducció i la consolidació. Els pacients d'entre 15 i 60 anys amb LLA-*AR en resposta completa (RC) i nivells de MRM (avaluats centralment mitjançant cistometria de flux de 8 colors) <0,1% després de la inducció i <0,01% després de la consolidació primerenca van ser assignats a rebre consolidació retardada i teràpia de manteniment fins a dos anys en RC. La resta dels pacients van ser assignats a un allo-TCMH. Es va aconseguir la RC en 315/348 pacients (91%), amb una MRM <0,1% després de la inducció en 220/289 pacients (76%). Per intenció de tractar, 218 pacients van ser assignats a quimioteràpia i 106 a allo-TCMH. Les probabilitats d'incidència acumulada de recaiguda (CIR), supervivència global (SG) i supervivència lliure d'esdeveniments a 5 anys (interval de confiança de ±95%) per a tota la sèrie van ser de 43% ± 7%, 49% ± 7% i 40% ± 6%, respectivament, amb taxes de CIR i SG de 45% ± 8% i 59% ± 9% per als pacients assignats a quimioteràpia i de 40% ± 12% i 38% ± 11% per als assignats a allo-TCMH, respectivament. Els resultats mostren que evitar l'allo-TCMH no obstaculitza els resultats dels pacients amb LLA de RH Ph- adults de fins a seixanta anys amb una resposta adequada a la MRM després de la inducció i la consolidació. Es necessiten millors teràpies alternatives de postremissió, especialment per als pacients amb mala eliminació de la MRM. Aquest assaig va ser registrat en www.clinicaltrials.gov com # NCT01540812.

Referència de l'article
Ribera J-M, Morgades M, Ciudad J, Montesinos P, Esteve J, Genescà E, et al. Chemotherapy or allogeneic transplantation in high-risk Philadelphia chromosome-negative adult lymphoblastic leukemia. Blood. 2021;137(14):1879-94. doi: 10.1182/blood.2020007311. PubMed PMID:33150388.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]