Categoria: Estudis i projectes

Aixecament de les mesures de mitigació contra la COVID-19 a Espanya el maig i juny 2020

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut i Consum del Govern de les Illes Balears ha participat en la publicació d'un article sobre l'aixecament de les mesures de mitigació contra la COVID-19 a Espanya el maig i juny 2020. També hi han participat diferents centres espanyols.

Marga Frontera i Pedro Macias Rodriguez, tècnics de la Conselleria de Salut i Consum han participat en la publicació de l'article amb el títol "El levantamiento de las medidas de mitigación contra el COVID-19 en España (mayo–junio 2020)" a la revista Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica.

El 14 de març de 2020 es va declarar a Espanya l'estat d'alarma per la pandèmia per COVID-19 incloent-hi mesures de confinament. L'objectiu de l'article és descriure el procés de desescalada d'aquestes mesures.

Es va realitzar un pla de transició cap a una nova normalitat, del 28 d'abril, incloïa 4 fases seqüencials incrementant progressivament les activitats socioeconòmiques i la mobilitat. Concomitantment, es va implementar una nova estratègia de diagnòstic precoç, vigilància i control. Es va establir un mecanisme de decisió bilateral entre Govern central i comunitats autònomes (CCAA), guiat per un panell d'indicadors qualitatius i quantitatius de la situació epidemiològica i les capacitats bàsiques. Les unitats territorials avaluades comprenien des de zones bàsiques de salut fins a CCAA.

La recollida i anàlisi sistemàtica d'informació i el diàleg interterritorial van aconseguir un adequat control del procés. La situació epidemiològica va millorar, però sobretot, es van augmentar les capacitats, en tot el país i amb criteris comuns, el manteniment i el reforç dels quals va ser clau en ones successives.

Referència de l'article
Monge S, Zamalloa PL, Moros MJS, Olaso OP, Miguel LGS, Varela C, et al. El levantamiento de las medidas de mitigación contra el COVID-19 en Espa˜na(mayo–junio 2020). Enferm Infecc Microbiol Clin. Jun 2021. doi: 10.1016/j.eimc.2021.05.011. PubMed PMID:34274154.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Gent passejant per la Plaça Espanya / CC BY-NC-SA 4.0]