Categoria: Estudis i projectes

Canvis en els patrons d'ús de bDMARDs en pacients amb malalties reumàtiques durant els darrers tretze anys

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Reumatologia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, ha participat en la publicació d'un estudi sobre els canvis en els patrons d'ús de bDMARDs en pacients amb malalties reumàtiques durant els darrers tretze anys. També hi han participat diferents centres espanyols.

Inmaculada Ros-Vilamajó, reumatòloga de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Changes in the use patterns of bDMARDs in patients with rheumatic diseases over the past 13 years" a la revista Scientific Reports.

El millor coneixement de la seguretat dels DMARDs biològics (bDMARDs), així com l'aparició de nous bDMARDs contra diferents dianes terapèutiques i biosimilars han influït probablement en els patrons d'ús d'aquests compostos al llarg del temps. L'objectiu d'aquest estudi és avaluar els canvis en les característiques demogràfiques, l'activitat de la malaltia i els patrons de tractament dels pacients amb artritis reumatoide (AR), artritis psoriàsica (APS) o espondilitis anquilosant (EA) que van iniciar un biològic de primera o segona línia entre 2007 i mitjançats de 2020. Es van incloure els pacients diagnosticats d'AR, APS o EA inclosos en el registre BIOBADASER des de gener de 2007 fins a juliol de 2020. Segons la data d'inici d'un tractament biològic de primera o segona línia, els pacients es van estratificar en quatre períodes de temps: 2007-2009; 2010-2013; 2014-2017; 2018-2020 i es van analitzar transversalment en cada període. Es van avaluar variables demogràfiques i clíniques, així com el tipus de biològic utilitzat. Es van aplicar models lineals generalitzats per a estudiar l'evolució de les variables d'interès al llarg dels períodes de temps, el diagnòstic i les interaccions entre elles. Un total de 4.543 pacients van iniciar un primer biològic durant tot el període de temps de l'estudi. Des de 2007 fins ara, els pacients reumàtics que van iniciar un biològic eren de major edat, mostraven una menor activitat clínica, presentaven més comorbiditats i canviaven a un biològic diferent amb major freqüència i abans.

Referència de l'article
Sánchez-Piedra C, Sueiro-Delgado D, García-González J, Ros-Vilamajo I, Prior-Español A, Moreno-Ramos MJ, et al. Changes in the use patterns of bDMARDs in patients with rheumatic diseases over the past 13 years. Sci Rep. 23 de julio de 2021;11(1):15051. doi: 10.1038/s41598-021-94504-x. PubMed PMID:34302036.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Gent gran / CC BY-NC-SA 4.0]