Categoria: Estudis i projectes

Prevalença d'esdeveniments adversos per medicaments en els serveis d'urgències

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Farmàcia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer ha participat en la publicació del projecte multicèntric FARM-URG sobre la prevalença d'aconteixements adversos per medicaments en els serveis d'urgències. També hi han participat l'Hospital Santa Creu i Sant Pau, l'Hospital Príncipe de Asturias, l'Hospital Universitario La Paz, l'Hospitalario Clínico Universitario de Santiago i l'Hospital Universitario de Basurto.

Beatriz Calderón-Hernanz, farmacèutica de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, han publicat l'article amb el títol "Prevalencia de acontecimientos adversos por medicamentos en los servicios de urgencias. Proyecto multicéntrico FARM-URG" a la revista Farmacia Hospitalaria.

Els esdeveniments adversos per medicament són una causa coneguda d'assistència als serveis d'urgències. L'objectiu del projecte FARM-URG, impulsat pel Grup de Treball REDFASTER de la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària, és avaluar aquests esdeveniments adversos mitjançant talls periòdics. A aquest estudi es mostren els resultats del primer registre. Els seus objectius varen ser la prevalença d'esdeveniments adversos respecte al total de pacients atesos i caracteritzar-los.

Es va realitzar un estudi multicèntric transversal realitzat en els serveis d'urgències d'hospitals espanyols. La identificació i registre de pacients es va obtenir a partir del cens de pacients atesos a urgències en el moment del tall (16 de juny de 2020). Es varen revisar les històries clíniques retrospectivament i es varen enregistrar les dades en la plataforma REDCap®.

Els esdeveniments adversos per medicaments són un motiu freqüent de visita als serveis d'urgències i estan associats a un important percentatge de visites posteriors després de l'alta. El projecte FARM-URG neix amb l'objectiu d'obtenir informació periòdicament per a la possible implementació de mesures preventives.

Referència de l'article
Ruiz-Ramos J, Santolaya-Perrín R, García-Martín Mª Á, Sempere-Serrano P, Alonso-Díaz M, Calderón-Hernanz B. Prevalencia de acontecimientos adversos por medicamentos en los servicios de urgencias. Proyecto multicéntrico FARM-URG. Farm Hosp. 2021;45(4):176-9. doi: 10.7399/fh.11596. PubMed PMID:34218762.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Urgències de l'Hospital Universitari Son Llàtzer / CC BY-NC-SA 4.0]