Categoria: Estudis i projectes

Intervenció del farmacèutic en la prescripció potencialment inapropiada en pacients polimedicats

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Departament de Farmàcia de l'Hospital Comarcal d'Inca i la Unitat de Recerca d'Atenció Primària de Mallorca i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), han publicat un protocol d'assaig clínic sobre la intervenció del farmacèutic en la prescripció potencialment inapropiada en pacients polimedicats. També hi han participat l'Hospital Universitario de Santiago de Compostela i la Universidade de Santiago de Compostela.

Jesús Martínez-Sotelo i Manel Pinteño-Blanco, farmacèutics de l'Hospital Comarcal d'Inca; i Joan Llobera, investigador de l'IdISBa i la Unitat de Recerca d'Atenció Primària de Mallorca, han publicat l'article amb el títol "Intervención del farmacéutico en la prescripción potencialmente inapropiada en pacientes polimedicados: Protocolo ensayo clínico PHARM-PC" a la revista Farmacia Hospitalaria.

La polimedicació i la medicació potencialment inapropiada (que presenta un balanç benefici-risc desfavorable) són importants preocupacions respecte als pacients majors en atenció primària, ja que poden incrementar el risc de morbimortalitat i els costs sanitaris. Diversos estudis han avaluat l'impacte de la revisió sistemàtica de la medicació conduïda pel farmacèutic sobre variables d'adequació, recursos sanitaris i/o costs. Però, no s'han trobat assaigs controlats aleatoritzats per clúster que avaluïn globalment totes aquestes variables. L'objectiu d'aquest estudi és determinar l'impacte d'una revisió sistemàtica de medicació conduïda pel farmacèutic per reduir el nombre mig i la proporció de pacients amb medicació potencialment inapropiada (objectiu principal), així com per reduir la morbimortalitat i els costs (objectius secundaris)

Es realitzarà un assaig clínic obert, controlat i aleatoritzat per clústers, on els metges d'atenció primària, en representació dels seus respectius cupos de pacients, seran aleatoritzats a rebre recomanacions del farmacèutic per retirar medicacions potencialment inapropiades detectades mitjançant combinació de mètodes implícits i explícits (grup intervenció) o no rebre-les (grup control). Les variables primàries seran la proporció de pacients i el nombre mitjà de medicacions potencialment inapropiades per pacient. Les variables secundàries seran els recursos assistencials freqüentats, proporció de pacients morts i dies de supervivència; i costs de medicaments i de recursos assistencials.

Anàlogament a estudis similars, i d'acord amb el disseny de l'estudi, s'espera obtenir reducció estadísticament significativa per a medicacions potencialment inapropiades i costs de medicaments. Però, no s'esperen diferències significatives en morbimortalitat ni en costs de recursos assistencials.

Referència de l'article
Martínez-Sotelo J, Pinteño-Blanco M, García-Ramos R, Llobera-Cànaves J, Cadavid-Torres MI. Intervención del farmacéutico en la prescripción potencialmente inapropiada en pacientes polimedicados: Protocolo ensayo clínico PHARM-PC. Farm Hosp. 2021;45(4):210-5. doi: 10.7399%2Ffh.11575.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Banc d'Imatges Infermeres. Ariadna Creus i Àngel García / Infermera prepara medicació al CUAP / CC BY-NC-SA 4.0]