Categoria: Estudis i projectes

Índex CUN-BAE com a eina de cribat per identificar un major risc metabòlic en adults de pes normal aparentment sans i en aquells amb obesitat

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup d'investigació Nutrigenòmica, Biomarcadors i Avaluació de Riscos (NuBE) i el Grup d'Epidemiologia Nutricional i Fisiopatologia Cardiovascular (NUTRECOR) de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), CIBER de Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició (CIBEROBN), la Universitat de les Illes Balears (UIB) i Hospital Universitari Son Espases (HUSE), han publicat un article sobre l'índex CUN-BAE com a eina de cribat per identificar un major risc metabòlic en adults de pes normal aparentment sans i en aquells amb obesitat.

Andrea Costa, Bàrbara ReynésAndreu Palou, i Paula Oliver, investigadores del grup d'investigació Nutrigenòmica, Biomarcadors i Avaluació de Riscos (NuBE); i Jadwiga Konieczna, Marian Martín, Miquel Fiol i Dora Romaguera, investigadores del Grup d'Epidemiologia Nutricional i Fisiopatologia Cardiovascular (NUTRECOR), han publicat l'article amb el títol "CUN-BAE Index as a Screening Tool to Identify Increased Metabolic Risk in Apparently Healthy Normal-Weight Adults and Those with Obesity" a la revista The Journal of Nutrition.

La ingesta dietètica desequilibrada està relacionada amb l'augment de l'adipositat, que està vinculada a un major risc metabòlic fins i tot en absència d'obesitat. L'IMC s'utilitza tradicionalment per classificar l'adipositat corporal i el rang de pes, però només té en compte el pes corporal i l'altura. L'equació Clínica Universidad de Navarra-Body Adiposity Estimator (CUN-BAE) ha aparegut com una eina addicional per a estimar l'adipositat considerant també altres paràmetres rellevants, és a dir, el sexe i l'edat.

Es volia determinar si l'índex CUN-BAE podria estimar el risc metabòlic relacionat amb l'adipositat en adults aparentment saludables i normoglicèmics.

Les dades obtingudes en la cohort de l'estudi amb voluntaris joves normoglicèmics, recolza l'ús de l'índex CUN-BAE com a eina per estimar amb precisió la massa de greix corporal, però també com a primera eina fàcil/efectiva per identificar gent prima amb augment de la massa de greix i del risc metabòlic. Aquest assaig s'hi ha enregistrat a clinicaltrials.gov com NCT04402697.

Referència de l'article
Costa A, Konieczna J, Reynés B, Martín M, Fiol M, Palou A, et al. CUN-BAE Index as a Screening Tool to Identify Increased Metabolic Risk in Apparently Healthy Normal-Weight Adults and Those with Obesity. J Nutr. Mai 2021. doi: 10.1093/jn/nxab117. PubMed PMID:33978191.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Gent jove passejant / CC BY-NC-SA 4.0]