Categoria: Estudis i projectes

Subtipus actuals de càncer de mama triple negatiu

Miquel Ensenyat, Diego Marzese, Sandra Íñiguez, Pere Llinàs, Borja Sesé

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha participat en la publicació d'un estudi sobre els subtipus actuals de càncer de mama triple negatiu. També hi ha participat el Providence Saint John's Health Center i la University of Southern California i la University of California.

Miquel Ensenyat-Mendez, Pere Llinàs-Arias, Sandra Íñiguez-Muñoz, Borja Sesé i Diego Marzese, investigadors de l'IdISBa, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Current Triple-Negative Breast Cancer Subtypes: Dissecting the Most Aggressive Form of Breast Cancer" a la revista Frontiers in Oncology.

Figure 1 5El càncer de mama triple negatiu (CMTN) és una malaltia altament heterogènia definida per l'absència de tres biomarcadors: el receptor d'estrogen, el receptor de progesterona i la proteïna HER2. A més, el CMTN no té tractaments específics, la qual cosa comporta resultats clínics negatius. Per això, un millor sistema d'estratificació que reflecteixi les diferències intrínseques i clíniques útils entre tumors CMTN poden afinar l'acostament al tractament i millorar els resultats clínics. La falta d'un sistema de classificació racional per a CMTN també impacta en les alternatives emergents actuals.

En els darrers anys, algunes metodologies per estratificar el CMTN han sorgit gràcies a la implementació de tecnologia microarray, seqüenciació d'alt rendiment i mètodes bioinformàtics, augmentant exponencialment la quantitat d'informació disponible sobre la seva genòmica, epigenòmica, transcriptòmica i proteòmica. Així, nous subtipus de CMTN s'han caracteritzat amb la promesa d'avançar el tractament d'aquesta malaltia desafiant. Però, la diversa natura de les dades molecular, la pobra integració entre els diferents mètodes i la manca de mètodes de cost-efectivitat per a la classificació sistemàtica han obstaculitzat l'aplicació generalitzada d'aquests desenvolupaments prometedors. No obstant això, l'arribada de l'aplicació de la intel·ligència artificial a l'oncologia translacional promet dur llum a sutipus definitius de CMTN.

Aquesta revisió dona un resum comprensiu de les estratègies de classificació disponibles. Inclou l'avaluació de la superposició entre les característiques moleculars, immunohistoquímiques i clíniques entre aquests acostaments i la perspectiva sobre l'augment d'aplicacions d'intel·ligència artificial per identificar subtipus definitius i clínicament rellevants de CMTN.

Referència de l'article
Ensenyat-Mendez M, Llinàs-Arias P, Orozco JIJ, Íñiguez-Muñoz S, Salomon MP, Sesé B, et al. Current Triple-Negative Breast Cancer Subtypes: Dissecting the Most Aggressive Form of Breast Cancer. Front Oncol. 2021;11:681476. doi: 10.3389/fonc.2021.681476. PubMed PMID: 34221999.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: IdISBa]