Categoria: Estudis i projectes

Optimització de la capacitat diagnòstica dels biomarcadors tumorals del càncer de pàncrees

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Departament de Laboratori de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) han publicat un article sobre l'optimització de la capacitat diagnòstica dels biomarcadors tumorals del càncer de pàncrees.

Jose Antonio Delgado, Maria Antonieta Ballesteros i María Magdalena Parera, facultatius del Laboratori de l'Hospital Universitari Son Espases; Josep Miquel Bauça, facultatiu de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador de l'IdISBa; han publicat l'article amb el títol "Pancreatic Cancer Insights: Optimization of the Diagnostic Capacity of Tumor Biomarkers" a la revista Lab Medicine.

El càncer pancreàtic (CP) és una de les malalties més mortals. L'objectiu d'aquest estudi era determinar la utilitat de la ràtio antigen carbohidrat 19.9 (CA19.9) / antigen carcinoembrionari (CEA) com a eina diagnòstica.

Aquest va ser un estudi retrospectiu observacional (2015-2019), incloent-hi peticions al laboratori amb augment de CA19.9 i CEA però sense neoplàsia prèvia. Es varen fer anàlisis de la corba de característiques operatives del receptor (ROC) per a la ràtio CA19.9/CEA i CEA tot sol per a la detecció de CP i valors de tall per a totes les estratègies es varen seleccionar separadament i en combinació.

Els resultats remarquen la rellevància del mesurament del sèrum CA19.9 i CEA en la detecció del CP.

Referència de l'article
Delgado JA, Ballesteros MA, Parera MM, Bauça JM. Pancreatic Cancer Insights: Optimization of the Diagnostic Capacity of Tumor Biomarkers. Lab Med. Abr 2021. 2021;13(16):4139. doi: 10.1093/labmed/lmab016. PubMed PMID: 33900408.

Enllaços Bibliosalut 

Mètriques
 
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Banc de Sang i Teixits]