Categoria: Estudis i projectes

Assaig clínic multicèntric prevé complicacions associades a la fallada del catèter en pacients hospitalitzats

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'estudi titulat “Multimodal Intervention for preventing peripheral intravenous catheter failure in adults (PREBACP): A multicentre, cluster-randomised, controlled trial” dirigit per l'investigador principal Ian Blanco-Mavillard i publicado en la revista The Lancet Haematology el 24 de agosto de 2021.

Aquest assaig clínic l'ha dirigit Ian Blanco-Mavillard, coordinador de la unitat d'investigació, implementació i innovació de l'Hospital de Manacor, i conformat per investigadors del Grup CurES perteneixent a l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), Servei de Salut de les Illes Balears, Universitat de les Illes Balears, Hospital Regional Universitario de Málaga, Hospital Costa del Sol, Servicio Cántabro de Salud, City University of London i el National Institute for Health Research Health Protection Research Unit in Healthcare Associated Infection and Antimicrobial Resistance.

Ian Blanco-Mavillard, infermer de la unitat de qualitat i recerca de l'Hospital de Manacor i investigador del Grup CurESJoan Ernest de Pedro-Gomez, investigador del Grup CurESMiguel Angel Rodriguez-Calero, investigador del Grup CurES i infermer del Servei de Salut de les Illes BalearsGaizka Parra-García, infermer de l'Hospital Sant Joan de Déu de PalmaIsmael Fernández-Fernández,  infermer de la unitat de qualitat i recerca de l'Hospital de Manacor; Francisco Ferrer-Cruz, infermer de l'Hospital Comarcal d'Inca, han publicat l'article amb el títol "Multimodal intervention for preventing peripheral intravenous catheter failure in adults (PREBACP): a multicentre, cluster-randomised, controlled trial" a la revista The Lancet Haematology.

Cada any s'insereixen 2.000 milions de catèters intravenosos perifèrics (CIVP) en pacients hospitalitzats de tot el món. No obstant això, no estan exempts de complicacions, ja que gairebé un de cada dos CIVP es retira prematurament a causa de complicacions mecàniques, químiques o per una infecció abans de finalitzar la teràpia intravenosa. Sovint aquests esdeveniments adversos prevenibles provoquen un augment innecessari de la morbiditat i, en última instància, la mort dels pacients. A més, augmenten la càrrega de treball dels professionals sanitaris i els costos associats de l'atenció sanitària.

Molts estudis amb intervencions multimodals han aconseguit reduir les taxes de la fallada del CIVP i les seves complicacions infeccioses. No obstant això, aquests estudis han d'interpretar-se amb precaució a causa de la seva metodologia, ja que es realitzaven en un únic centre hospitalari o la mostra no va ser aleatoritzada. En aquest sentit, l'estudi PREBACP és el primer assaig clínic controlat multicèntric realitzat en 7 hospitals del Sistema Nacional de Salut dut a terme des de gener del 2020 a març de 2021, en els quals van participar 22 unitats d'hospitalització, que van ser aleatoritzades prèviament a l'inici de l'estudi i on es van reclutar 4478 pacients i 4565 CIVP. L'objectiu va ser determinar l'eficàcia i costos de la implementació d'una intervenció multimodal per a reduir les complicacions associades al CIVP en pacients hospitalitzats.

La intervenció multimodal va estar basada en un marc teòric d'implementació format per 4 components centrals (Evidència, Usuaris, Context i Facilitació) que va reduir la fallada del CIVP al cap de dotze mesos de l'estudi [37·10% (1·32), HR 0·81 (0·72 a 0·92) enfront de 46·49% (2·59), HR 1·23 (1·09 a 1·39); amb una diferència de mitjanes de -9·39% (IC del 95% -11·22 a -7·57); p < <0·0001]. La intervenció, a més, va millorar l'adherència a les millors recomanacions per a la cura del CIVP en el grup intervenció (73·14% (8·71) enfront de 60·29% (8·29); amb una diferència de mitjanes del 12·57% (5·14 a 20·14); p = 0·0002) respecte al grup de control dotze mesos després.

L'estudi PREBACP també mostra diferències significatives entre els grups d'estudi quant als recursos i la despesa associats al fracàs de les CIVP i al tractament de les infeccions del torrent sanguini relacionades amb els catèters, amb un estalvi de fins a 19·50 euros per cada CIVP en les unitats pertanyents al grup intervenció. Tenint en compte la utilització de CIVP a l'any en l'àmbit mundial, la implementació d'aquesta intervenció multimodal podria estalviar potencialment entre 12·48 – 20·39 mil milions d'euros a l'any en costos i recursos innecessaris per a tractar les fallades i les infeccions dels CIVP.

prebacpEn definitiva, podem concloure que la implementació d'un assaig PREBACP va reduir el fracàs de la CIVP entre els pacients hospitalitzats, va donar lloc a una reducció de la càrrega de treball clínic i va produir un estalvi substancial de costos per al sistema sanitari. L'ús del model d'implementació podria contrarestar la presa de decisions basada en l'experiència dels clínics, millorant l'adhesió a la millor evidència disponible en la pràctica clínica.

Referència de l'article
Blanco-Mavillard I, de Pedro-Gómez JE, Rodríguez-Calero MÁ, Bennasar-Veny M, Parra-García G, Fernández-Fernández I, et al. Multimodal intervention for preventing peripheral intravenous catheter failure in adults (PREBACP): a multicentre, cluster-randomised, controlled trial.Lancet Haematol. 2021;8(9):e637-47. doi: 10.1016/S2352-3026(21)00206-4. PubMed PMID: 34450101.

Enllaços Bibliosalut 

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Ian Blanco]