Categoria: Estudis i projectes

Activitat del còrtex cingular anterior durant el repòs està relacionada amb les alteracions de la percepció del dolor en l'envelliment

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup d'Investigació de Neurociència Cognitiu-Afectiva i Psicologia Clínica (CANCLIP) amb membre del IUNICS, l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i la Universitat de les Illes Balears han publicat un article que apunta a que l'activitat del còrtex cingular anterior durant el repòs està relacionada amb les alteracions de la percepció del dolor en l'envelliment. També hi ha participat la University of Luxembourg.

Juan L Terrasa, Pedro MontoyaCarolina Sitges i Ana María González-Roldán, investigadors del grup CANCLIP, han publicat l'article amb el títol "Anterior Cingulate Cortex Activity During Rest Is Related to Alterations in Pain Perception in Aging" a la revista Frontiers in Aging Neuroscience.

Les alteracions del component afectiu de la percepció del dolor estan relacionades amb el desenvolupament del dolor crònic i poden contribuir a l'especial vulnerabilitat al dolor crònic observada en l'envelliment. El present estudi va analitzar els canvis relacionats amb l'edat en l'activitat cerebral en estat de repòs i la seva possible relació amb una major percepció del dolor en els adults majors. Per a això, es comparen l'activitat elèctrica cerebral mesurada mitjançant electroencefalografia i la connectivitat funcional cerebral mesurada mitjançant ressonància magnètica funcional durant el repòs en adults majors (més de seixanta-cinc anys) i en adults més joves (entre 18 i 25 anys). A més, van correlacionar aquests paràmetres de l'activitat cerebral amb la intensitat del dolor i el nivell de desgrat provocada per l'estimulació dolorosa. Es troba un augment relacionat amb l'edat de l'activitat beta en les àrees temporals, frontals i límbiques, i una disminució de l'activitat alfa en les àrees frontals. A més, els participants de més edat mostraven una major connectivitat funcional entre el còrtex cingular anterior (CCA) i l'ínsula amb el gir precentral i postcentral. Finalment, l'activitat beta del CCA es va correlacionar positivament amb la intensitat del dolor i les qualificacions de malestar en els participants de més edat, i la connectivitat entre el CCA i la circumvolució precentral i postcentral es va correlacionar positivament amb les qualificacions de malestar en els participants de més edat i més joves. Totes aquestes àrees cerebrals estan directament relacionades amb el component afectiu de la regulació dolorosa. Aquests resultats revelen que la hiperactivitat de la CCA en estat de repòs és un tret estable de l'envelliment del cervell i pot subjaure la seva característica alteració de la percepció del dolor.

Referència de l'article
Terrasa JL, Montoya P, Sitges C, van der Meulen M, Anton F, González-Roldán AM. Anterior Cingulate Cortex Activity During Rest Is Related to Alterations in Pain Perception in Aging. Front Aging Neurosci. 2021;13:695200. doi: 10.3389/fnagi.2021.695200. PubMed PMID: 34295241.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Gent gran / CC BY-NC-SA 4.0]