Categoria: Estudis i projectes

Avaluació de la viabilitat i acceptabilitat d'un estudi aleatoritzat per a grups de la teràpia cognitiu-conductual per a l'insomni crònic en un entorn d'atenció primària

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Atenció Primària de Mallorca i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han publicat un estudi sobre l'avaluació de la viabilitat i acceptabilitat d'un estudi aleatoritzat per grups de la teràpia cognitiu-conductual per a l'insomni crònic en un entorn d'atenció primària. També hi ha participat la REDIAPP.

Isabel Torrens, metgessa de medicina familiar i comunitària del CS Santa Ponça i investigadora de l'IdISBa; Magdalena Esteva, investigadora de la Unitat d'Investigació d'Atenció Primària de Mallorca i de l'IdISBa; Caterina Vicens, metgessa de medicina familiar i comunitària del CS Son Serra i investigadora de l'IdISBa; María Rosa Pizá-Portell, psicòloga del CS Santa Ponça; Cristina Vidal-Ribas i Patricia Lorente-Montalvo, metgesses de medicina familiar i comunitària del CS Santa PonçaMaría Clara Vidal-Thomàs, investigadora de la Unitat d'Investigació d'Atenció Primària de Mallorca i de l'IdISBa; i Elena Torres-Solera, investigadora de la Unitat d'Investigació d'Atenció Primària de Mallorca; han publicat l'article amb el títol "Assessing the feasibility and acceptability of a cluster-randomized study of cognitive behavioral therapy for chronic insomnia in a primary care setting" a la revista BMC Family Practice.

La teràpia cognitiu-conductual per a l'insomni crònic (TCC-i) és el tractament d'elecció per a aquesta afecció, però està infrautilitzada en els pacients que van a atenció primària. L'objectiu d'aquest estudi pilot de viabilitat va ser avaluar la viabilitat i acceptabilitat d'un estudi aleatoritzat per a grups de la TCC-i en un entorn d'atenció primària.

Aquest estudi es va dur a terme a dos centres de salut a Mallorca, es varen combinar mètodes de viabilitat pilot d'un disseny paral·lel aleatori per grups que compara el TCC-i i l'atenció usual (AU). Els pacients es varen incloure si tenien entre 18 i 65 anys, s'havien diagnosticat d'insomni crònic d'acord amb l'Insomnia Severity Index (ISI ≥ 8); havien tengut insomni durant més de tres mesos. Vint-i-cinc facultatius i infermeres i 32 pacients es varen distribuir aleatòriament en dos grups. El principal estudi de la intervenció va ser millorar les dimensions de la qualitat del son, el mesurament utilitzant la versió espanyola del Pittsburgh Sleep Quality Index, a l'inici i al cap de tres mesos de la intervenció. Altres resultats primaris de l'estudi varen ser la viabilitat i aplicabilitat de la intervenció, recollits a través de grups nominals. Una anàlisi temàtic es va realitzar per classificar les propostes dels proveïdors d'atenció primària (PAP). A més, es va avaluar el procés de reclutament, acompliment amb aquestes sessions d'intervenció i retenció del pacient.

Aquest estudi pilot de viabilitat va identificar alguns problemes clau que s'haurien d'adreçar abans de dur a terme una intervenció TCC-i en futurs assaigs clínics en un entorn d'atenció primària.

Referència de l'article
Torrens I, Esteva M, Vicens C, Pizá-Portell MR, Vidal-Thomàs MC, Vidal-Ribas C, et al. Assessing the feasibility and acceptability of a cluster-randomized study of cognitive behavioral therapy for chronic insomnia in a primary care setting. BMC Fam Pract. 2021;22(1):77. doi: 10.1186/s12875-021-01429-5. PubMed PMID: 33863276.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]