Categoria: Estudis i projectes

Agudesa visual i el nombre de capes de membrana amniòtica com a indicadors d'eficàcia el trasplantament de membrana amniòtica per a les úlceres corneals

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en un estudi multicèntric sobre l'agudesa visual i el nombre de capes de membrana amniòtica com a indicadors d'eficàcia el trasplantament de membrana amniòtica per a les úlceres corneals. També hi han participat diferents centres espanyols.

Marina Brocal-Sánchez, oftalmòloga de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Visual Acuity and Number of Amniotic Membrane Layers as Indicators of Efficacy in Amniotic Membrane Transplantation for Corneal Ulcers: A Multicenter Study" a la revista Journal of Clinical Medicine.

Es volia avaluar nous indicadors de l'eficàcia del trasplantament de membrana amniòtica (TMA) per a úlceres corneals cròniques (Non Healing Corneal Ulcers - NHCUs).

Es va realitzar un estudi retrospectiu i multicèntric que incloïa 223 TMA en ulls de 191 pacients amb úlceres que no responien al tractament mèdic. Els principals factors estudiats eren la curació de l'úlcera (re-epitelització completa al cap de tres mesos) i el guany d'acuïtat visual postoperatòria (AV).

Segons els resultats de l'estudi el TMA no només seria beneficiós per aconseguir la re-epitelització en cas de NHCUs, sinó que també podria millorar l'AV. Aquestes millores foren observables de forma similar en tots els diversos subtipus etiològics d'úlcera, sense haver-hi una associació concreta amb cap d'ells.

També es compararen els resultats entre l'aplicació d'una tècnica de monocapa o multicapa de trasplantament, malgrat que, en aquest cas no es trobaren diferències. Per aquest motiu i per ser una tècnica més senzilla, l'ús de la monocapa sembla ser una opció més apropiada.

Referència de l'article
Lacorzana J, Campos A, Brocal-Sánchez M, Marín-Nieto J, Durán-Carrasco O, Fernández-Núñez EC, et al. Visual Acuity and Number of Amniotic Membrane Layers as Indicators of Efficacy in Amniotic Membrane Transplantation for Corneal Ulcers: A Multicenter Study. J Clin Med. 2021;10(15):3234. doi: 10.3390/jcm10153234. PubMed PMID: 34362018.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Àrea de Salut de Menorca]