Categoria: Estudis i projectes

Impacte psicosocial de la pandèmia per la COVID-19 en pacients amb MII a Espanya

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Cirurgia General de l'Aparell Digestiu de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en una reflexió postconfinament sobre l'impacte psicosocial de la pandèmia per la COVID-19 en pacients amb malaltia inflamatòria intestinal a Espanya. També hi han participat diferents centres espanyols.

Daniel Ginard-Vincens, gastroenteròleg de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Impacto psicosocial de la pandemia de COVID-19 en pacientes con enfermedad inflamatoria intestinal en España. Una reflexión posterior al confinamiento" a la revista Gastroenterología y Hepatología.

Aquest estudi transversal multicèntric es va dur a terme per avaluar l'impacte psicosocial de la COVID-19 en pacients amb malaltia inflamatòria intestinal (MII) a Espanya durant el confinament i la primera onada de la pandèmia.

Es va dissenyar un qüestionari d'autoinforme que integrava la versió espanyola de l'Escala de Depressió, Ansietat i Estrès-21 ítems (DASS-21) i el Qüestionari d'Estrès Percebut (PSS) per recollir dades sociodemogràfiques i informació relacionada amb els efectes del confinament en la vida dels pacients amb MII. Dotze unitats de MII varen convidar als seus pacients a respondre a l'enquesta anònima en línia entre l'1 de juliol i el 25 d'agost de 2020.

A curt termini, el confinament durant la pandèmia de COVID-19 va parèixer tenir un impacte en la ja afectada salut mental dels pacients amb MII a Espanya.

Referència de l'article
Hernández Camba A, Ramos L, Madrid Álvarez MB, Pérez-Méndez L, Nos P, Hernández V, et al. Impacto psicosocial de la pandemia de COVID-19 en pacientes con enfermedad inflamatoria intestinal en España. Una reflexión posterior al confinamiento. Gastroenterol Hepatol. Sep 2021. doi: 10.1016/j.gastrohep.2021.08.007. PubMed PMID: 34562522.

Enllaços Bibliosalut

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Eneas de Troya / El gran confinamiento: The great lockdown / CC BY 2.0]