Categoria: Estudis i projectes

L'estimulació transcranial de corrent directa anodal modula la sincronització somatosensorial

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup d'Investigació de Neurociència Cognitiu-Afectiva i Psicologia Clínica (CANCLIP) amb membre del IUNICS, l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i la Universitat de les Illes Balears han publicat un article sobre com l'estimulació transcraneal de corrent directa anodal modul·la la sincronització somatosensorial.

Casandra Montoro, Christine Winterholler, Juan L Terrasa i Pedro Montoya, investigadors del grup CANCLIP, han publicat l'article amb el títol "Somatosensory Gating Is Modulated by Anodal Transcranial Direct Current Stimulation" a la revista Frontiers in Neuroscience.

L'estimulació transcranial de corrent directe anodal (transcranial direct current stimulation, tDCS en anglès) de l'escorça somatosensorial causa hiperexcitabilitat cerebral. Diversos estudis previs havien mostrat que l'ús repetitiu d'aquesta estimulació elèctrica transcranial pot reduir el dolor i millorar la sensibilitat tàctil. Recentment alguns estudis clínics han començat també a aportar evidències que aquest tipus de neuromodulació (modificació de l'activitat cerebral mitjançant mètodes no invasius) pot ser útil per alleujar diversos símptomes relacionats amb el dolor (depressió, estat afectiu, funcionament cognitiu, atenció). Si bé aquests canvis clínics poden ser atribuïts directament a l'aplicació de petits corrents elèctrics sobre el cuir cabellut, actualment no hi ha prou evidència que es produeixin canvis en el funcionament cerebral.

Aquest estudi contribueix al coneixement dels mecanismes esmentats, examinant com la neuromodulació amb estimulació elèctrica (tDCS) modifica les respostes cerebrals davant la informació tàctil redundant. Amb aquesta finalitat, els investigadors van aplicar un test conegut com a "filtrat sensorial" (sensory gating, en anglès) per examinar les respostes cerebrals abans i després de l'aplicació d'estimulació elèctrica cerebral (tDCS) durant 20 minuts amb un petit corrent de 2 mil·liamperes. Durant aquest test de filtratge sensorial es presenten parells d'estímuls idèntics i separats entre si per mig segon, i s'analitzen les respostes cerebrals mitjançant l'electroencefalograma (EEG). En general, la resposta cerebral davant del segon estímul de cada parell es troba reduïda perquè el cervell "entén" que aquest estímul no aporta cap informació addicional comparada amb el primer. D'aquesta manera, el cervell fa servir un mecanisme d'habituació per eliminar informació redundant i poc informativa.

A l'estudi, es van presentar estímuls tàctils en voluntaris sans i es va comprovar que aquesta reducció de la resposta cerebral era més marcada després de la neuromodulació, suggerint que la tDCS pot millorar el procés d'habituació cerebral. Els resultats de l'estudi obren la porta a la possibilitat de fer servir la tDCS per modificar l'activitat cerebral en aquelles patologies en què l'habituació cerebral es troba alterada com passa en el dolor crònic, a conseqüència d'una exagerada hiperexcitabilitat cortical.

Referència de l'article
Montoro CI, Winterholler C, Terrasa JL, Montoya P. Somatosensory Gating Is Modulated by Anodal Transcranial Direct Current Stimulation. Front Neurosci. 2021;15. doi: 10.3389/fnins.2021.651253. PubMed PMID: 34439290.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: NIH Image Gallery / Deep Brain Stimulation Illustration / CC BY-NC-ND 2.0]