Categories: Estudis i projectes, COVID-19

Comparativa de mortalitat entre la primera i segona/tercera ona entre pacients crítics per COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat de Medicina Intensiva de l'Hospital Universitari Son Llàtzer ha participat en la publicació d'un estudi multicèntric retrospectiu de cohort sobre la comparativa de mortalitat entre la primera i segona/tercera ona entre 3.795 pacients de COVID-19 crítics admesos a l'UCI. També hi han participat diferents centres d'Espanya, Irlanda i Andorra.

Lorenzo Socías Crespí, metge de medicina intensiva de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Mortality comparison between the first and second/third waves among 3,795 critical COVID-19 patients with pneumonia admitted to the ICU: A multicentre retrospective cohort study" a la revista The Lancet Regional Health - Europe.

No està clar que els canvis en l'atenció crítica durant la pandèmica hagi millorat els resultats dels pacients per COVID-19 admesos a les unitats de cures intensives.

Es va dur a terme un estudi retrospectiu de cohort en adults amb COVID-19 admesos a 73 UCI d'Espanya, Andorra i Irlanda entre febrer de 2020 i març de 2021. La primera ona corresponent amb el període de febrer de 2020 a juny de 2020, mentre que la segona/tercera ona va ser des de juliol de 2020 a març de 2021. El primer resultat va ser la mortalitat a l'UCI entre els períodes entre els períodes d'estudi. Els predictors de mortalitat i diferències de mortalitat entre les ones de COVID-19 es varen identificar utilitzant una regressió logística.

A pesar dels canvis substancials en les cures de suport i maneig, no es varen trobar millores significatives en els nivells de fatalitat dels casos entre pacients crítics per COVID-19.

Referència de l'article
Carbonell R, Urgelés S, Rodríguez A, Bodí M, Martín-Loeches I, Solé-Violán J, et al. Mortality comparison between the first and second/third waves among 3,795 critical COVID-19 patients with pneumonia admitted to the ICU: A multicentre retrospective cohort study. Lancet Reg Heal - Eur. 2021;11:100243. doi: 10.1016/j.lanepe.2021.100243.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: SAMU 061]