Categoria: Estudis i projectes

Evolució genètica a la teràpia inhibidora de la tirosina quinasa en pacients amb càncer de pulmó no microcrític amb mutació de l'EGFR

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de Genòmica per a l'Oncologia de Precisió de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i l'Hospital Universitari Son Espases han participat en la publicació d'un estudi sobre l'evolució genètica a la teràpia inhibidora de la tirosina quinasa en pacients amb càncer de pulmó no microcrític amb mutació de l'EGFR. El treball ha estat liderat desde l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i el VHIO, i també han participat l'Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Vic i la Universitat Central de Catalunya.

Miriam Sansó, investigadora de l'IdISBa i del VHIO, amb la Dra. Enriqueta Felip, cap del servei de càncer de pulmó a l'hopspital Vall d'Hebrón i actual presidenta de la Societat Espanyola de Oncología Molecular, han co-dirigit la publicació de l'article amb el títol "Genetic evolution to tyrosine kinase inhibitory therapy in patients with EGFR-mutated non-small-cell lung cancer" a la revista British Journal of Cancer.

L'heterogeneïtat del tumor afecta l'eficàcia del tractament del càncer metastàtic, fins i tot si s'identifiquen mutacions processables. Els metges necessiten saber si l'avaluació d'una sola lesió, quan hi ha més d'una metàstasi al mateix individu, proporciona informació fiable per prendre una decisió terapèutica en pacients amb càncer de pulmó no microcític (CPNM).

Es varen analitzar l'heterogeneïtat intertumoral de cinc individus amb autòpsies de CPNM amb mutacions en el receptor del factor de creixement epidèrmic (EGFR), tractats amb inhibidors de la tirosina cinasa (TKI) de l'EGFR. Mitjançant un oncopanel exhaustiu de seqüenciació de pròxima generació (SPG) i un panell d'EGFR per a PCR digital de gota (ddPCR), es van comparar les metàstasis dins dels individus, les biòpsies longitudinals de les mateixes lesions i, sempre que va ser possible, el tumor primari ingenu.

En un moment donat i sota la pressió selectiva dels TKI, una sola biòpsia de metàstasi en tumors disseminats de pacients amb CPNM amb mutació de l'EGFR podria proporcionar una avaluació raonable de les alteracions processables útils per a les decisions terapèutiques.

Referència de l'article
Martinez-Marti A, Felip E, Mancuso FM, Caratú G, Matito J, Nuciforo P, et al. Genetic evolution to tyrosine kinase inhibitory therapy in patients with EGFR-mutated non-small-cell lung cancer. Br J Cancer. Oct 2021. doi: 10.1038/s41416-021-01558-9. PubMed PMID: 34599295.

Enllaços Bibliosalut 

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Gent gran / CC BY-NC-SA 4.0]