Categoria: Estudis i projectes

Concentració de proteïna D del surfactant en una població pediàtrica amb sospita de trastorn del son

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) i els Departaments d'Anàlisis Clíniques, Pediatria i Pneumologia de l'Hospital Universitari Son Espases han publicat un article sobre la concentració de proteïna D del surfactant en una població pediàtrica amb sospita de trastorn del son. També hi han participat el CIBER Enfermedades Respiratorias (CibeRes).

Caterina Ribot,  Javier Piérola i Pilar Sanchís, investigadors de l'IdISBaDaniel Morell-Garcia i Antonia Barceló Bennassar, facultatius del laboratori d'anàlisis clíniques de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadors de l'IdISBa; Jesús Muñiz, facultatiu del laboratori d'anàlisis clíniques de l'Hospital Universitari Son Espases; José Antonio Peña-Zarza, pediatra de la unitat del son de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador de l'IdISBa; i  Mónica De la Peña i Alberto Alonso-Fernández, pneumòlegs de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadors de l'IdISBa, han publicat l'article amb el títol "Surfactant protein D concentration in a pediatric population with suspected sleep disorder" a la revista Pediatric Pulmonology.

L'apnea obstructiva del son (AOS) afecta entre el 2% i 4% en infants i hi ha una cerca per a nous biomarcadors que poden ser útils tant en el diagnòstic com en l'evolució de la malaltia. La proteïna surfactant D (PS-D) és una col·lecció que és part del sistema immunitari innat exercint un efecte antiinflamatori i antimicrobià. Així, l'objectiu d'aquest estudi era avaluar la concentració de PS-D en la sospita d'AOS en la població pediàtrica. Es varen reclutar un total de 178 infants en aquest estudi prospectiu. Es varen recollir mostres de sang, paràmetres de son, hàbits d'alimentació, antropomètrica, sociodemogràfica i dades familiars. Es varen fer determinacions biomecàniques específiques i es varen mesurar els nivells plasmàtics de PS-D mitjançant un assaig immunoenzimàtic.

Encara que l'apnea-hypopnea index i PS-D no semblen correlacionar-se, una anàlisi secundària suggereix que la fragmentació de la son, que es produeix per l'excitació, pot fer, i la investigació addicional és necessària per determinar els mecanismes amb els quals els canvis en PS-D es produeix en AOS.

Referència de l'article
Ribot C, Morell‐Garcia D, Piérola J, Peña‐Zarza JA, Sanchís P, Muñiz J, et al. Surfactant protein D concentration in a pediatric population with suspected sleep disorder. Pediatr Pulmonol. Oct 2021. doi: 10.1002/ppul.25697. PubMed PMID: 34559461.

Enllaços Bibliosalut 

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Nin dormint / CC BY-NC-SA 4.0]