Categoria: Estudis i projectes

Protocol per al cribratge i vinculació a tractament d’usuaris de drogues atesos als serveis d'addiccions de les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les Unitats de Conductes Addictives de l'IB-Salut, el Pla d'addiccions i drogodependències de les Illes Balears (PADIB) de la Conselleria de Salut i Consum del Govern de les Illes Balears i el Servei de Gastroenterologia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer han participat, junt amb l'Institut d'Afers Socials Mallorquí (IMAS) i el Projecte Home Balears, en un projecte d'intervenció comunitària per implantar un nou model assistencial d'intervenció per al cribratge i vinculació a tractament d’usuaris de drogues atesos als serveis d'addiccions de les Illes Balears. També hi han participat l'ISGlobal, l'Hospital Clínic, la Universitat de Barcelona i l'Hospital Universitari Vall d'Hebron.

Àngels Vilella, gastroenteròloga de l'Hospital Universitari Son Llàtzer i coordinadora local;  Francisca Bibiloni, coordinadora del Pla d'addiccions i drogodependències de les Illes Balears (PADIB); i Juan Manuel Alonso, metge de la Unitat de Conductes Addictives de l'IB-Salut; han participat, juntament amb professionals dels hospitals públics pertanyents al servei sanitari públic de les Illes Balears de diferents especialitats, l'Institut d'Afers Socials Mallorquí (IMAS), el Projecte Home Balears i el Metabus de la Creu Roja, en la publicació de l'article amb el títol "Eliminating hepatitis C on the Balearic Islands, Spain: a protocol for an intervention study to test and link people who use drugs to treatment and care" a la revista BMJ Open.

El virus de l'hepatitis C (VHC) és una malaltia altament infecciosa i mortal, que afecta uns 58 milions de persones a escala mundial. Dels habitants de les Illes Balears, uns 1350 individus tenen VHC sense tractar. D'aquests, uns 1120 s'estima que són persones que es consumeixen drogues (PQCD), que són un dels principals grups de risc d'infecció per VHC en tot el món. Dur a terme una microeliminació d'acostaments centrats en aquesta població és crucial per arribar a l'objectiu de l'OMS d'eliminar el VHC el 2030. Per tant, l'objectiu principal d'aquest estudi era validar un model d'atenció que simplifiqui el cribratge i la vinculació a les vies d'atenció del VHC per a les PQCD a les Illes Balears.

Aquest estudi d'intervenció s'implementarà a 17 llocs, a 4 entorns diferents: centres d'atenció a les addiccions, centres d'organitzacions no governamentals, unitat mòbil de metadona i una presó, amb uns 3.725 participants. Junt amb el personal sanitari de cada centre, els protocols d'intervenció s'adaptaran, centrant-se en quatre fases: recollida i proves; enllaç a l'atenció; tractament per aquells que donen positiu i monitoratge i resposta virològica sostinguda 12 setmanes després del tractament i reinfecció. Els primers resultats seran el nombre de proves i individus tractats i els resultats secundaris inclouran individus perduts a cada passa en la cascada d'atenció. Es farà una anàlisi descriptiva i es recolliran regressió logística multivariable.

Referència de l'article
Lazarus J V, Herranz A, Picchio CA, Villota-Rivas M, Rodríguez A, Alonso JM, et al. Eliminating hepatitis C on the Balearic Islands, Spain: a protocol for an intervention study to test and link people who use drugs to treatment and care. BMJ Open. 2021 Oct 21;11(10):e053394. doi: 10.1136/bmjopen-2021-053394. PubMed PMID: 34674813.

Enllaços Bibliosalut 

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Pixy / Addict homeless / CC0 Public Domain]