Categoria: Estudis i projectes

Associació entre la densitat mineral òssia i la síndrome metabòlica en dones reproductives, en transició menopàusica i postmenopàusiques

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX) de la Universitat de les Illes Balears i membres del CIBEROBN l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han publicat un estudi sobre l'associació entre la densitat mineral òssia i la síndrome metabòlica en dones reproductives, en transició menopàusica i postmenopàusiques. També hi han participat la Universidad Autónoma de Nuevo León, la Universidad Autónoma de Chihuahua i la Universidad Católica de Ávila.

Cristina Bouzas, Rosario Pastor i Josep Antoni Tur, investigadors del Grup NUCOX han participat en la publicació de l'article amb el títol "Comparison between Original and Reviewed Consensus of European Working Group on Sarcopenia in Older People: A Probabilistic Cross-Sectional Survey among Community-Dwelling Older People" a la revista Journal of Clinical Medicine.

L'etapa de transició menopàusica porta amb si canvis fisiològics associats al desenvolupament de la síndrome metabòlica (SM), que poden afectar la densitat mineral òssia (DMO), i poden ser més evidents en l'etapa postmenopàusica.

L'objectiu d'aquest estudi va ser avaluar l'associació entre la baixa DMO i la SM i els seus components entre dones en transició reproductiva/menopàusica i postmenopàusiques de la regió nord-est de Mèxic.

Es va realitzar un estudi descriptiu de tall transversal (2015-2016) en dones de 40-60 anys residents en l'àrea metropolitana de Monterrey, en l'estat de nou Lleó, Mèxic. Es van obtenir mesuraments antropomètrics, pressió arterial, una avaluació per absorciometria de raigs X d'energia dual (DXA) de la DMO de dos llocs (columna lumbar i fèmur dual) i una anàlisi bioquímica. La prevalença del SM va ser del 57,2%. En les participants sense SM, la prevalença d'osteopènia va ser del 27,3% en la columna lumbar i del 18,6% en el fèmur doble, mentre que en els participants amb SM, la prevalença d'osteopènia va ser del 35,8% en la columna lumbar i del 14,4% en el fèmur doble. L'osteoporosi en les participants sense SM era present en el 6,8% en la columna lumbar i en l'1,8% en el fèmur doble, mentre que en les dones amb SM, la seva prevalença era del 4,7% en la columna lumbar i del 0,5% en el fèmur doble.

En conclusió, es va trobar que els components del SM es van associar amb una DMO baixa, la qual cosa indica que la SM augmenta el risc de desenvolupar osteopènia o osteoporosi. A més, l'edat va resultar ser un factor de risc independent per a una DMO baixa.

Referència de l'article
Salas R, Tijerina A, Cardona M, Bouzas C, Ramirez E, Martínez G, et al. Association between bone mineral density and metabolic syndrome among reproductive, menopausal transition, and postmenopausal women. J Clin Med. 2021 Nov 1;10(21). doi: 10.3390/jcm10214819. PubMed PMID: 34768336.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Dones passejant per la platja / CC BY-NC-SA 4.0]