Categoria: Estudis i projectes

L'estrenyiment en el deteriorament cognitiu com a predictiu de la malaltia de Parkinson

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Neurologia de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en la publicació dels resultats de la cohort COPPADIS amb un seguiment de 2 anys i comparativa de grup control sobre l'estrenyiment en el deteriorament cognitiu com a predictiu de la malaltia de Parkinson. També hi han participat diferents centres espanyols.

Inés Legarda, neuròloga de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Constipation Predicts Cognitive Decline in Parkinson's Disease: Results from the COPPADIS Cohort at 2-Year Follow-up and Comparison with a Control Group" a la revista Journal of Parkinson's Disease.

L'estrenyiment s'ha vinculat amb el deteriorament en la malaltia de Parkinson (MP). L'objectiu va ser analitzar els canvis cognitius observats en pacients amb MP i controls d'una cohort en relació amb la presència o no d'estrenyiment.

Els pacients amb MP i controls reclutats de 35 centres a Espanya de la cohort COPPADIS des de gener de 2016 fins novembre de 2017 amb un seguiment de 2 anys. El canvi en l'estat cognitiu de base (V0) al cap de 2 anys de seguiment va ser avaluat amb la PD-CRS (Parkinson's Disease Cognitive Rating Scale).

L'estrenyiment s'associa amb el deteriorament cognitiu en els pacients amb MP, però no els controls.

Referència de l'article
Santos García D, García Roca L, de Deus Fonticoba T, Cores Bartolomé C, Naya Ríos L, Canfield H, et al. Constipation Predicts Cognitive Decline in Parkinson’s Disease: Results from the COPPADIS Cohort at 2-Year Follow-up and Comparison with a Control Group. J Parkinsons Dis. Oct 2021;1–17. doi: 10.3233/JPD-212868. PubMed PMID: 34602501.

Enllaços Bibliosalut 

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Home passejant / CC BY-NC-SA 4.0]