Categoria: Estudis i projectes

Efectes protectors dels tractaments individuals i combinats de dosis baixes de betacarotè i metformina contra les respostes induïdes per una dieta alta en greixos en ratolins

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Laboratori de Biologia Molecular, Nutrició i Biotecnologia (LBNB) de la Universitat de les Illes Balears (UIB), juntament amb l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i el CIBER de Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBERobn), han participat en la publicació d'un estudi sobre els efectes antiobesitat del betacarotè i la metformina.

Bojan Stojnić del LBNB, Alba Serrano del LBNB, Lana Sušak del LBNBAndreu Palou del LBNB, de l'IdISBa i del CIBERobn, M Luisa Bonet del LBNB, de l'IdISBa i del CIBERobn, i Joan Ribot del LBNB, de l'IdISBa i del CIBERobn, han participat en la publicació d'un article amb el títol "Protective Effects of Individual and Combined Low Dose Beta-Carotene and Metformin Treatments against High-Fat Diet-Induced Responses in Mice" a la revista Nutrients.

S'ha informat de l'activitat antiobesitat dels suplements de betacarotè (BC) a dosis elevades i de la metformina (MET). Va estudiar-se si el tractament amb BC a una dosi més propera a la dietètica i el tractament amb MET a una dosi inferior a la terapèutica són eficaces per a millorar els efectes no desitjats d'una dieta obesogènica i si la seva combinació és avantatjosa.

Els ratolins propensos a l'obesitat varen ser sotmesos a una dieta alta en greixos (en anglès high-fat diet, HFD a partir d'ara), 45% d'energia en forma de greix, durant 4 setmanes, mentre rebien un placebo o eren tractats per via oral amb BC (3 mg/kg/dia), MET (100 mg/kg/dia) o la seva combinació (BC+MET); un cinquè grup va rebre un placebo i es va mantenir amb una dieta normal en greix, 10% d'energia en forma de greix.

Els augments induïts per la HFD en l'augment de pes corporal i en la mida dels adipòcits del teixit adipós blanc (White Adipose Tissue, WAT) inguinal varen atenuar-se al màxim o de forma selectiva en el grup BC+MET, en el que es va observar una redistribució capa adipòcits més petits.

La ingesta energètica acumulada no es va veure afectada, però els resultats varen suggerir una major despesa energètica sistèmica i l'activació del teixit adipós marró en els grups tractats.

Els efectes no desitjats de la HFD sobre el control de la glucosa i la sensibilitat a la insulina varen atenuar-se en els grups tractats, especialment en els BC i BC+MET, en els que també va disminuir el contingut lipídic hepàtic.

Les anàlisis transcripcionals varen suggerir que els efectes sobre el múscul esquelètic i el metabolisme del WAT podrien contribuir a una millor resposta de la HFD, especialment en els grups MET i BC+MET.

Els resultats donen suport als beneficis del cotractament BC+MET.

Referència de l'article
Stojnić B, Serrano A, Sušak L, Palou A, Luisa Bonet M, Ribot J. Protective effects of individual and combined low dose beta‐carotene and metformin treatments against high‐fat diet‐induced responses in mice. Nutrients. 1 octubre 2021;13(10). doi: 10.3390/nu13103607. PubMed PMID: 34684608.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
 
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Tiburianimal-mouse-experiment-laboratory / Pixabay License]