Categoria: Estudis i projectes

Estratègia d'estratificació del risc basada en 3 biomarcadors i 2 punts en la insuficiència cardíaca aguda

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en un estudi sobre una estratègia d'estratificació del risc basada en 3 biomarcadors i 2 punts en la insuficiència cardíaca aguda. També hi han participat diferents centres espanyols.

Andrés Grau Sepúlveda, cardiòleg de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "A 3-Biomarker 2-Point-Based Risk Stratification Strategy in Acute Heart Failure" a la revista Frontiers in Physiology.

La majoria de les estratègies de multibiomarcadors en la insuficiència cardíaca (IC) aguda només han mesurat els biomarcadors en un únic moment. L'objectiu d'aquest estudi és avaluar el rendiment pronòstic de NT-proBNP, hsTnT, Cys-C, hs-CRP, GDF15 i GAL-3 en pacients amb IC tant a l'ingrés com a l'alta.

Es van incloure 830 pacients inscrits consecutivament en un registre prospectiu multicèntric. El resultat primari va ser la mortalitat al cap de 12 mesos. El guany en l'índex C, el calibratge, la millora de la reclassificació neta (MRN) i la millora de la discriminació integrada (MDI) es va calcular després d'afegir cada valor de biomarcador individual o la seva combinació sobre el millor model clínic desenvolupat en aquest estudi (índex C 0,752, 0,715-0,789) i també sobre 4 puntuacions utilitzades actualment (MAGGIC, GWTG-HF, Redin-SCORE, BCN-bioHF).

Un model que incloïa NT-proBNP, hs-CRP i GDF-15 mesurats a l'ingrés i a l'alta va proporcionar una predicció del risc de mortalitat major que el nostre model clínic i també millor que les puntuacions més utilitzades actualment. A més, aquest panell de 3 biomarcadors va definir 4 categories de risc de mortalitat al cap de dotze mesos.

Referència de l'article
Álvarez-García J, García-Osuna Á, Vives-Borrás M, Ferrero-Gregori A, Martínez-Sellés M, Vázquez R, et al. A 3-Biomarker 2-Point-Based Risk Stratification Strategy in Acute Heart Failure. Front Physiol. 2021;12. doi: 10.3389/fphys.2021.708890. PubMed PMID: 34744758.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]