Categoria: Estudis i projectes

Predictors de pèrdua d'independència funcional en la malaltia de Parkinson

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Neurologia de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en la publicació dels resultats de la cohort COPPADIS amb un seguiment de 2 anys i comparativa amb un grup control de predictors de pèrdua d'independència funcional en la malaltia de Parkinson. També hi han participat diferents centres.

Inés Legarda, neuròloga de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Predictors of Loss of Functional Independence in Parkinson's Disease: Results from the COPPADIS Cohort at 2-Year Follow-Up and Comparison with a Control Group" a la revista Diagnostics.

L'objectiu d'aquest estudi era comparar la progressió de la independència en activitats de la vida diària (AVD) en pacients amb malaltia de Parkinson (MP) enfront del grup control, així com per identificar predictors de progressió de la discapacitat i dependència funcional (DF).

Es varen incloure pacients amb MP i els subjectes-control, que es varen reclutar a 35 centres espanyols de la cohort COPPADIS entre gener de 2016 i novembre de 2017. Els pacients i els subjectes varen ser avaluats una altra vegada al cap de 2 anys de seguiment. Es va avaluar la discapacitat amb la Schwab & England Activities of Daily Living Scale (S&E-ADLS). La DF es va definir amb una puntuació de S&E-ADLS menor al 80%.

L'autonomia en les AVD empitjoren en pacients amb MP en comparació amb els controls. El deteriorament cognitiu, els problemes de marxa, fatiga, símptomes depressius, malaltia més avançada i fenotipus sense tremolor són predictors independents de la DF a curt termini.

Referència de l'article
García DS, Fonticoba T de D, Bartolomé CC, Ríos LN, Roca LG, Miró CM, et al. Predictors of loss of functional independence in parkinson’s disease: Results from the coppadis cohort at 2-year follow-up and comparison with a control group. Diagnostics. 2021;11(10). doi: 10.3390/diagnostics11101801. PubMed PMID: 34679503.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Home amb crosses / CC BY-NC-SA 4.0]