Categoria: Estudis i projectes

La decanolida-5, un compost aïllat del saïm de porc, presenta potents propietats antiinflamatòries

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El grup d'investigació en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX) de la Universitat de les Illes Balears i de l'IdISBa, el CIBEROBN, han publicat un estudi sobre com la decanolida-5, un compost aïllat del saïm de porc, presenta potents propietats antiinflamatòries. També ha participat la Universitat de Concepcion, Xile.

Xavier Capó, Josep Antoni Tur, Antoni SuredaAntoni Pons, investigadors del grup NUCOX han publicat l'article amb el títol "5-Dodecanolide, a Compound Isolated from Pig Lard, Presents Powerful Anti-Inflammatory Properties" a la revista Molecules.

El saïm de porc (SP) s'utilitza tradicionalment com a agent antiinflamatori. Se proposa demostrar les propietats antiinflamatòries de la SP i dilucidar quins compostos podrien ser responsables dels efectes antiinflamatoris.

Es van provar els efectes antiinflamatoris de la SP en un model de rata amb inflamació de la pota posterior induïda per zimosan. A més, es va obtenir l'extracte hidroalcohòlic de SP, es va analitzar la seva composició i es va assajar l'activitat antiinflamatòria dels extractes i els components aïllats fent servir cèl·lules immunitàries estimulades amb lipopolisacàrid (LPS).

L'aplicació de la pomada als peus inflamats de les rates va reduir el diàmetre del peu, el pes del peu i les activitats dels enzims antioxidants i els marcadors inflamatoris dels neutròfils circulants. Els principals components de l'extracte hidroalcohòlic van ser la dodecanolida-5, l'oleamida, l'àcid hexadecanoic, l'àcid 9-octadecenoic, l'hexadecanamida i la resolvina D1.

Referència de l'article
Capó X, Martorell M, Tur JA, Sureda A, Pons A. 5-Dodecanolide, a Compound Isolated from Pig Lard, Presents Powerful Anti-Inflammatory Properties. Molecules. 2021;26(23):7363. doi: 10.3390/molecules26237363. PubMed PMID: 34885945.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Rama / Lab mouse / Attribution-Share Alike 2.0 France]