Categoria: Estudis i projectes

Impacte de les intervencions psicològiques basades en apps per a smartphone per reduir els símptomes depressius a persones amb depressió

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La  Unitat d'Investigació d'Atenció Primària de Mallorca i l'Institut d'investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en la publicació d'una revisió sistemàtica i metanàlisi d'assaigs aleatoris controlats de l'impacte d'una intervenció basada en una app mòbil per reduir els símptomes depressius.

M. Jesús Serrano-RipollRocío Zamanillo-CamposMaria A Fiol-De Roque i Ignacio Ricci-Cabello investigadores de la Unitat d'Investigació d'Atenció Primària de Mallorca i de l'IdISBa; i Adoración Castro, investigadora de l'IdISBa, han publicat l'article amb el títol "Impact of Smartphone App-Based Psychological Interventions for Reducing Depressive Symptoms in People With Depression: Systematic Literature Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials" a la revista JMIR mHealth and UHealth.

La depressió és un trastorn mental seriós i discapacitant que afecta al voltant del 4,4% de la població mundial, sent el principal contribuent al suïcidi. Els pacients amb depressió sovint no reben un tractament adequat, per problemes derivats de l'accés i/o dels costos. La psicoteràpia basada en apps es considera que té un gran potencial per tractar la depressió a causa del seu abast i fàcil accés.

Es volia analitzar l'impacte de les intervencions psicològiques avaluades per la comunitat científica fins a la data basades en apps per reduir els símptomes depressius en persones amb depressió.

Es conclou que les intervencions psicològiques basades en apps dirigides a persones amb símptomes de depressió produeixen reduccions moderades d'aquests símptomes, amb majors efectes amb persones amb símptomes moderats a greus en comparació amb els símptomes lleus. Es necessita més evidència científica per donar suport a la prescripció d'apps per millorar els símptomes depressius. També cal analitzar si determinades característiques de la intervenció estan associades a millores així com identificar quines persones podrien beneficiar-se especialment d'intervencions psicològiques a través de l'ús d'aplicacions mòbils.

Referència de l'article
Serrano-Ripoll MJ, Zamanillo-Campos R, Fiol-DeRoque MA, Castro A, Ricci-Cabello I. Impact of Smartphone App-Based Psychological Interventions for Reducing Depressive Symptoms in People With Depression: Systematic Literature Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. JMIR mHealth uHealth. 2022;10(1). doi: 10.2196/29621. PubMed PMID: 35084346.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: JESHOOTS-com / Iphone smartphone / CC BYND 2.0]