Categoria: Estudis i projectes

Detecció colorimètrica de la hiperdesgranulació derivada de la sèpsia amb nanosensors plasmònics

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup Multidisciplinar de Sèpsia de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), la Unitat Multidisciplinària de Sèpsia de la UCI de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, i el Departament d'Immunologia de l'Hospital Universitari Son Espases junt amb la Universitat de les Illes Balears han publicat un estudi sobre la detecció colorimètrica de la hiperdesgranulació derivada de la sèpsia amb nanosensors plasmònics.

Giulia Santopolo, Antonio Clemente Maria Aranda, Antonia Socias, Alberto Del Castillo i , metges de medicina intensiva de l'Hospital Universitari Son Llàtzer; i Aniceta Chica, immunòloga de l'Hospital Universitari Son Espases; han publicat l'article amb el títol "Colorimetric Detection of Sepsis-Derived Hyperdegranulation with Plasmonic Nanosensors" a la revista ACS Sensors.

La hiperdesgranulació dels granulòcits neutròfils és una troballa comuna en la sèpsia que contribueix directament a l'augment de la resposta immunitària que condueix a la disfunció dels òrgans. Actualment, la desgranulació cel·lular es detecta mitjançant citometria de flux, la qual cosa requereix una gran infraestructura que no sempre està disponible en el punt d'atenció. Aquí es proposa un assaig plasmònic per detectar l'estat de desgranulació de les cèl·lules sèptiques de manera colorimètrica. Es basa en l'activació de l'agregació de nanopartícules d'or amb proteïnes granulars catiòniques. Les cèl·lules de pacients sèptics contenen menys grànuls i, per tant, alliberen menys proteïnes catiòniques que les cèl·lules sanes. Això dona lloc a assajos de color vermell que poden detectar-se fàcilment a simple vista. L'assaig pot detectar selectivament les proteïnes catiòniques dels grànuls fins i tot en presència d'un excés de proteïnes no relacionades, la qual cosa és clau per a detectar la desgranulació amb alta especificitat. L'acoblament d'aquest mecanisme de generació de senyals amb un pas de purificació magnètica va permetre la identificació de cèl·lules sèptiques amb el mateix rendiment que la citometria de flux. Això fa que el mètode suggerit sigui una alternativa prometedora per a diagnosticar la sèpsia en els sistemes sanitaris descentralitzats.

Referència de l'article
Santopolo G, Clemente A, Aranda M, Socias A, del Castillo A, Chica A, et al. Colorimetric Detection of Sepsis-Derived Hyperdegranulation with Plasmonic Nanosensors. ACS Sensors. 2021;6(12):4443–50. doi: 10.1021/acssensors.1c01884. PubMed PMID: 34793672.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Govern de les Illes Balears]