Categoria: Estudis i projectes

Les signatures epigenètiques prediuen l'estadi nodal patològic en pacients amb càncer de mama amb receptors d'estrogen positius i malaltia amb ganglis clínicament positius

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup Cancer Epigenetics Laboratory at the Cancer Cell Biology de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han publicat un estudi sobre com les signatures epigenètiques prediuen l'estadi nodal patològic en pacients amb càncer de mama amb receptors d'estrogen positius i malaltia amb ganglis clínicament positius. També hi han participat la David Geffen School of Medicine at UCLA, la Providence Saint John's Health Center i la Duke University School of Medicine.

Miquel Ensenyat-Mendez i Diego Marzese, investigadors de l'IdISBa, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Epigenetic Signatures Predict Pathologic Nodal Stage in Breast Cancer Patients with Estrogen Receptor-Positive, Clinically Node-Positive Disease" a la revista Annals of Surgical Oncology.

Avui en dia, a les pacients amb càncer de mama amb ganglis clínics positius se'ls hi recomana una dissecció completa del gangli axil·lar limfàtic. Tot i això, les pacients amb malaltia ganglionar limitada (≤ 3 ganglis positius, pN1) no tenen beneficis clínics associats a aquest procés, i s'ha vist que prop de la meitat de pacients tenen malaltia ganglionar limitada. En aquest estudi, es van identificar classificadors moleculars que permeten seleccionar pacients clínicament positives que no vagin a tenir un benefici associat de la dissecció, millorant així la seva qualitat de vida evitant procediments mèdics innecessaris.

Aquestes firmes epigenètiques tenen una excel·lent precisió diagnòstica per estratificar la malaltia ganglionar a pacients amb ganglis clínicament positius. La validació d'aquesta eina pot proporcionar un mètode precís i rendible per identificar als pacients amb una càrrega nodal baixa prevista que podrien estalviar-se la morbiditat de la dissecció axil·lar.

Referència de l'article
Ensenyat-Mendez M, Rünger D, Orozco JIJ, Le J, Baker JL, Weidhaas J, et al. Epigenetic Signatures Predict Pathologic Nodal Stage in Breast Cancer Patients with Estrogen Receptor-Positive, Clinically Node-Positive Disease. Ann Surg Oncol. Abr 2022. doi: 10.1245/s10434-022-11684-0. PubMed PMID: 35397740.

Enllaços Bibliosalut 

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Dones al mercat de Santa Maria / CC BY-NC-SA 4.0]