Categoria: Estudis i projectes

Les dones amb VIH tenen major prevalença de comorbiditats i càrrega anticolinèrgica

Gabriel Mercadal, farmacèutic de l'Hospital Mateu Orfila

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Farmàcia de l'Hospital Mateu Orfila ha participat en la publicació d'un estudi sobre les comorbiditats i la polifarmàcia entre les dones amb VIH.

Gabriel Mercadal-Orfila i Ignacio Blasco Mascaró, farmacèutics de l'Hospital Mateu Orfila, han participat en la publicació de l'article amb el títol: "HIV-positive women have higher prevalence of comorbidities and anticholinergic burden: assessment of the HIV-positive population from Menorca (Balearic Islands)" a la revista AIDS Care.

Actualment, el maneig de les comorbiditats i la polifarmàcia en pacients infectats amb VIH requereix una actuació coordinada, amb especial atenció a les diferències de gènere.

Va realitzar-se un estudi observacional transversal per a estudiar la població amb VIH de Menorca. S'hi varen incloure persones adultes seropositives en tractament antiretroviral que accedien al servei de farmàcia de l'Hospital Mateu Orfila. En una visita es recollien les característiques demogràfiques, clíniques, comorbiditats i tractaments. Es va avaluar la càrrega anticolinèrgica, les interaccions farmacològiques i els símptomes associats amb el tractament del VIH. 

S'hi varen incloure un total de 223 pacients, 68,2% homes, amb una mitjana d'edat de 53 anys, una mitjana de 24,07 d'IMC, 47,73% fumadors i 9,90% consumidors de drogues.

Les dones tenien estadis més avançats de la malaltia i significativament més símptomes (tos i ansietat) que els homes. A més, es varen informar exposicions més elevades a fàrmacs anticolinèrgics, juntament amb una major freqüència d'interaccions farmacològiques que augmentava amb l'edat. 

Aquests resultats sostenen la necessitat d'implementar mesures específiques per al maneig de dones infectades pel VIH i eines per avaluar la polifarmàcia i el risc d'interaccions entre medicaments.

Referència de l'article
Mercadal-Orfila G, Font J, Pons M, Blasco Mascaró I, Piqué N. HIV-positive women have higher prevalence of comorbidities and anticholinergic burden: assessment of the HIV-positive population from Menorca (Balearic Islands). AIDS Care. 27 abril 2022;1-10. doi: 10.1080/09540121.2022.2067518. PubMed PMID: 35473442.

Enllaços Bibliosalut 
Mètriques
 
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]