Categoria: Estudis i projectes

Activació de la medul·la òssia en resposta a la síndrome metabòlica i l'ateroesclerosi primerenca

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en un estudi que relaciona l'activitat de la medul·la òssia amb els factors de risc cardiovascular i la inflamació en l'ateroesclerosi.

Xavier Rosselló, cardiòleg de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Bone marrow activation in response to metabolic syndrome and early atherosclerosis" a la revista European Heart Journal.

Estudis experimentals suggereixen que l'augment de l'activitat de la medul·la òssia es relaciona amb l'associació entre els factors de risc cardiovascular i la inflamació en l'ateroesclerosi. En tot cas, les dades que recolzen aquesta associació són escasses.

Va estudiar-se l'associació entre els factors de risc cardiovascular, l'activació de la medul·la òssia i l'ateroesclerosi subclínica.

Va realitzar-se una tomografia per emissió de positrons/ressonància magnètica de cos sencer amb 18F-fluorodeoxiglucosa (18F-FDG PET/MRI) en 745 individus aparentment sans (mitjana d'edat 50,5 anys, 83,8% homes) de l'estudi Progression of Early Subclinical Atherosclerosis (PESA).

L'activació de la medul·la òssia (definida com la captació de 18F-FDG en la medul·la òssia per damunt del valor mitjà de captació estandarditzada) va avaluar-se a les vèrtebres lumbars (L3-L4). La inflamació sistèmica va indexar-se a partir de biomarcadors circulants.

L'ateroesclerosi primerenca va avaluar-se mitjançant l'activitat metabòlica arterial per captació de 18F-FDG en cinc territoris vasculars. L'ateroesclerosi tardana va avaluar-se mitjançant plaques completament formades en la ressonància magnètica. Els individus amb activació de la medul·la òssia eren més freqüentment homes i tenien, també més freqüentment, síndrome metabòlica.

L'activació de la medul·la òssia va associar-se significativament amb tots els components de la síndrome metabòlica. L'activació de la medul·la òssia també va associar-se amb un augment de l'hematopoesi -caracteritzada per un recompte significativament elevat de leucòcits i eritròcits- i amb marcadors d'inflamació sistèmica.

Les associacions entre l'activació de la medul·la òssia i la síndrome metabòlica i l'augment de l'eritropoesi varen mantenir-se en el subgrup de participants sense inflamació sistèmica. L'activació de la medul·la òssia va associar-se significativament amb una activitat metabòlica arterial elevada (captació de 18F-FDG).

Referència de l'article
Devesa A, Lobo-González M, Martínez-Milla J, Oliva B, García-Lunar I, Mastrangelo A, et al. Bone marrow activation in response to metabolic syndrome and early atherosclerosis. Eur Heart J. 11 març 2022. doi: 10.1093/eurheartj/ehac102. PubMed PMID: 35274132.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

 [Foto: Tomás Ripoll]