Categoria: Estudis i projectes

Impacte del retard quirúrgic en la resecció del càncer colorectal

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els Serveis de Cirurgia de l'Hospital Mateu Orfila i l'Hospital Universitari Son Espases han participat en la publicació d'un estudi prospectiu de cohort sobre l'impacte del retard quirúrgic en la resecció del càncer colorectal.

Fernando Alcaide Matas, JM García Pérez, Paula Troncoso Pereira, cirurgians de l'Hospital Mateu Orfila; i María Alfonso Garcia, Andrea Craus-Miguel, Laura Fernández Vega, Ester Ferrer-Inaebnit, Alejandro Gil Catalán, Francesc Xavier González Argente, Sebastián Jeri, Anai Oseira, Natalia Pujol Cano, Juan José Segura-Sampedro, Carla Soldevila Verdeguer, Bárbara Villalonga, cirurgians de l'Hospital Universitari Son Espases han participat en l'article amb el títol "The impact of surgical delay on resectability of colorectal cancer: An international prospective cohort study" a la revista Colorectal Disease.

La pandèmia de SARS-CoV-2 ha proporcionat una oportunitat única per a explorar l'impacte dels endarreriments quirúrgics en la resecció del càncer. L'objectiu d'aquest estudi és comparar la resecció dels pacients amb càncer colorectal sotmesos a una intervenció quirúrgica endarrerida amb els pacients d'una intervenció no endarrerida.

Es tracta d'un estudi de cohort prospectiu internacional de pacients consecutius amb càncer colorectal amb decisió de cirurgia curativa (gener-abril de 2020). L'endarreriment quirúrgic va definir-se com una operació que tengué lloc més de 4 setmanes després de la decisió de tractament, en un pacient que no va rebre teràpia neoadjuvant. 

Un pacient de cada 15 amb càncer colorectal no va rebre l'operació prevista durant la primera onada de COVID-19. L'endarreriment quirúrgic no va semblar comprometre la resecció, fet que planteja la hipòtesi que qualsevol reducció de la supervivència a llarg termini atribuïble als endarreriments probablement serà causa de la malaltia micrometàstica.

Referència de l'article
COVIDSurg Collaborative. The impact of surgical delay on resectability of colorectal cancer: An international prospective cohort study. Colorectal Dis. 2022 Mar 14. doi: 10.1111/codi.16117. PubMed PMID: 35286766.

Enllaços Bibliosalut Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Llàtzer]