Categoria: Estudis i projectes

La petjada lipídica enriquida amb àcids grassos poliinsaturats de les regions proliferatives del glioblastoma es regula de manera diferencial segons el subtipus molecular del glioblastoma

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i l'Hospital Universitari Son Espases han participat en la publicació d'un estudi sobre els subtipus de glioblastoma, que podrien mostrar resultats prometedors en el tractament amb temozolomida i millores en els seus efectes secundaris.

Albert Maimó-Barceló i Gwendolyn Barceló-Coblijn, investigadors de l'IdISBa i de la Unitat de Recerca de l'Hospital Universitari Son Espases, han participat en la publicació d'un article amb el títol "Polyunsaturated Fatty Acid-Enriched Lipid Fingerprint of Glioblastoma Proliferative Regions Is Differentially Regulated According to Glioblastoma Molecular Subtype" a la revista International Journal of Molecular Science

El glioblastoma (GBM) representa un dels tumors més mortífers a causa de la manca de tractaments eficaços. Els resultats adversos es veuen agreujats per les elevades taxes d'interrupció del tractament, causades pels greus efectes secundaris de la temozolomida (TMZ), el tractament de referència. Per tant, entendre els efectes de la TMZ en el GBM i en el teixit cerebral sa, podria mostrar nous enfocaments per abordar els efectes secundaris de la quimioteràpia.

En aquest context, s'ha demostrat prèviament que el lipidoma de membrana és molt específic del tipus de cèl·lula i molt sensible als estats fisiopatològics. No obstant això, encara se sap poc sobre la participació dels lípids de membrana en l'aparició i progressió del GBM. Per tant, va emprar-se un model ex vivo per avaluar l'impacte del tractament amb TMZ en el lipidoma sa i en el de GBM, que va establir-se mitjançant tècniques d'imatge per espectrometria de masses. 

Aquest abordatge va revelar l'alteració de lípids bioactius (espècies de fosfatidilinositol i plasmalògens de fosfatidiletanolamina) en el teixit cerebral, ocasionats per l'aparició del GBM y també pel tractament amb TMZ en el teixit sa. Per comprendre millor aquests canvis, varen interrogar-se bases de dades d'expressió d'ARN i metilació del DNA del programa "The Cancer Genome Atlas" del NIH. Els resultats van permetre relacionar els subtipus moleculars de GBM i la supervivència dels pacients amb l'expressió dels enzims implicats en els perfils lipidòmics descrits, demostrant així que l'exploració dels canvis lipídics podria mostrar enfocaments terapèutics prometedors per al GBM, i també formes de millorar els efectes secundaris de la TMZ.

Els resultats van permetre relacionar els subtipus de GBM i la supervivència dels pacients amb l'expressió dels enzims que expliquen el lipidoma observat, demostrant així que l'exploració dels canvis lipídics podria mostrar enfocaments terapèutics prometedors per al GBM, i també formes de millorar els efectes secundaris de la TMZ.

Referència de l'article
Maimó-Barceló A, Martín-Saiz L, Fernández JA, Pérez-Romero K, Garfias-Arjona S, Lara-Almúnia M, et al. Polyunsaturated Fatty Acid-Enriched Lipid Fingerprint of Glioblastoma Proliferative Regions Is Differentially Regulated According to Glioblastoma Molecular Subtype. Int J Mol Sci. 9 març 2022;23(6):2949. doi: 10.3390/ijms23062949. PubMed PMID: 35328369.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: NIH Image Gallery / Human Colon Cancer Cells / Public Domain Mark 1.0]