Categoria: Estudis i projectes

Interacció entre la durada de la teràpia de privació d'andrògens i la radioteràpia de feix extern, amb reforç o sense de braquiteràpia, per al tractament òptim del càncer de pròstata d'alt risc

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Radiooncologia de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en la publicació d'un estudi sobre la durada mínima de la teràpia de privació d'andrògens amb radioteràpia definitiva per al càncer de pròstata d'alt risc. També hi han participat diferents centres espanyols.

Araceli Guerrero, radiooncòloga de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Interplay Between Duration of Androgen Deprivation Therapy and External Beam Radiotherapy With or Without a Brachytherapy Boost for Optimal Treatment of High-risk Prostate Cancer: A Patient-Level Data Analysis of 3 Cohorts" a la revista JAMA Oncology.

La radioteràpia combinada amb la teràpia de privació d'andrògens és un tractament estàndard per al càncer de pròstata d'alt risc. No obstant això, la interacció entre la dosi de radioteràpia i la durada mínima necessària de la teràpia de privació d'andrògens és incerta.

L'estudi pretén determinar el llindar específic de durada de la teràpia de privació d'andrògens, que proporciona un benefici de supervivència lliure de metàstasi a distància, en pacients amb càncer de pròstata d'alt risc que reben radioteràpia de feix extern (RFE) o RFE amb reforç de braquiteràpia (RFE+BT).

Es tracta d'un estudi de cohorts de 3 cohorts reunides a partir d'un estudi retrospectiu multicèntric (2000-2013); una anàlisi post hoc de l'assaig clínic aleatori (ACA) Randomized Androgen Deprivation and Radiotherapy 03/04 (RADAR; 2003-2007); i una comparació creuada de l'ACA RADAR amb l'ACA Deprivación Androgénica y Radioterapia (DART) 01/05 (2005-2010).

En total, l'estudi va analitzar 1827 pacients tractats amb RFE i 1108 pacients tractats amb RFE+BT de la cohort retrospectiva, 181 tractats amb RFE i 203 amb RFE+BT de RADAR i 91 pacients tractats amb RFE de DART.

L'estudi es va dur a terme del 15 d'octubre de 2020 fins a l'1 de juliol de 2021, i les anàlisis de dades del 5 de gener fins al 15 de juny de 2021.

Els resultats d'aquest estudi de cohorts suggereixen que la durada mínima òptima de la teràpia de privació d'andrògens per al tractament amb dosis elevades de RFE és de més de 18 mesos; i per a RFE+BT és de 18 mesos o possiblement menys. Són necessaris estudis addicionals per a determinar durades mínimes més precises.

Referència de l'article
Kishan AU, Steigler A, Denham JW, Zapatero A, Guerrero A, Joseph D, et al. Interplay Between Duration of Androgen Deprivation Therapy and External Beam Radiotherapy With or Without a Brachytherapy Boost for Optimal Treatment of High-risk Prostate Cancer: A Patient-Level Data Analysis of 3 Cohorts. JAMA Oncol. 20 gener 2022. doi: 10.1001/jamaoncol.2021.6871. PubMed PMID: 35050303.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Comarcal d'Inca]