Categoria: Estudis i projectes

Inflamació sistèmica i activació simpàtica en la diabetis mellitus gestacional amb apnea obstructiva del son

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), juntament amb els serveis de Pneumologia, Endocrinologia, Anàlisis Clíniques i Pediatria de l'Hospital Universitari Son Espases, han participat en la publicació d'un estudi que associa l'apnea obstructiva del son amb majors nivells d'inflamació i simpatia en la diabetis mellitus gestacional.

Oleksandr Serednytskyy, investigador de l'IdISBa, Alberto Alonso-Fernández, pneumòleg de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador de l'IdISBaCaterina Ribot, Andrea Herranz i Maria Barceló, investigadores de l'IdISBa, Mercedes Codina, endocrinòloga de l'Hospital Universitari Son Espases, Mónica De la Peña, pneumòloga de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadora de l'IdISBa, Antònia Barceló Bennassar, facultativa del Servei d'Anàlisis Clíniques de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadora de l'IdISBa, Amanda Iglesias, investigadora de l'IdISBa, Daniel Morell-Garcia, facultatiu del laboratori d'anàlisis clíniques de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador de l'IdISBa, José Antonio Peña-Zarza, pediatra de la unitat del son de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador de l'IdISBa, María P Giménez, investigadora de l'IdISBa i María C Piñas, pneumòloga de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadora de l'IdISBa, juntament amb el CIBERES i altres centres espanyols, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Systemic inflammation and sympathetic activation in gestational diabetes mellitus with obstructive sleep apnea" a la revista BMC Pulmonary Medicine.

Encara que algunes proves suggereixen una associació entre l'apnea obstructiva de la son (AOS) i la diabetis mellitus gestacional (DMG), les seves conseqüències continuen sent, en gran part, desconegudes. Es va buscar determinar si l'AOS s'associa amb majors nivells d'inflamació i simpatia en la DMG, i relacionar-los amb la resistència a la insulina i als resultats perinatals.

L'AOS va identificar-se mitjançant polisomnografia i va definir-se com un índex d'apnea-hipopnea de ≥ 5 h-1. Les citoquines plasmàtiques (TNF-α, IL-1β, IL-6, IL-8, IL-10), la metanefrina i la normetanefrina es determinaren mitjançant immunoassajos. 

Es varen incloure 17 pacients amb DMG i AOS i 34 sense AOS. Les dones amb DMG i AOS tenien majors concentracions de normetanefrina. No es varen trobar diferències en el perfil inflamatori, mentre que la IL-1β va ser major en els pacients amb una saturació mitjana d'oxihemoglobina nocturna ≤ 94%. Es varen trobar correlacions positives entre l'augment de l'activació simpàtica i la IL-1β, amb les apnees obstructives, mentre que el temps en REM va mostrar una relació inversa amb la IL-1β i la metanefrina. A més, la IL-10 va relacionar-se de forma inversa amb el temps en els estadis 1-2 del son i amb l'índex d'excitació, i es va relacionar positivament amb el temps en el son d'ones lentes. També es varen trobar correlacions significatives entre la IL-1β i la resistència a la insulina. No hi va haver diferències significatives en les característiques neonatals; no obstant això, varen trobar-se relacions inverses entre la IL-10 i el pes en néixer (PN), i el percentil de PN.

L'AOS va augmentar l'activitat simpàtica, i la concentració d'IL-1β va ser major en els pacients amb DMG amb menor oxigenació nocturna. Tot això va relacionar-se amb els esdeveniments obstructius i el temps en REM. A més, la IL-1β va relacionar-se amb la resistència a la insulina, i la IL-1β va correlacionar-se de forma inversa amb el PN neonatal.

Referència de l'article
Serednytskyy O, Alonso-Fernández A, Ribot C, Herranz A, Álvarez A, Sánchez A, et al. Systemic inflammation and sympathetic activation in gestational diabetes mellitus with obstructive sleep apnea. BMC Pulm Med. 18 març 2022;22(1):94. doi: 10.1186/s12890-022-01888-1. PubMed PMID: 35303833.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: yimix / Untitled / CC BY-NC-ND 2.0]