Categoria: Estudis i projectes

Estat nutricional, obesitat i els esdeveniments en pacients amb fibril·lació auricular

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en un estudi sobre l'estat nutricional, obesitat i els esdeveniments en pacients amb fibril·lació auricular.

Xavier Rosselló, cardiòleg de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Estado nutricional, obesidad y eventos en pacientes con fibrilación auricular" a la Revista Española de Cardiología.

S'ha descrit un efecte protector paradoxal de l'obesitat en pacients amb fibril·lació auricular (FA) el mecanisme del qual no és clar. L'objectiu d'aquest estudi va ser determinar l'impacte de l'estat nutricional i l'índex de massa corporal (IMC) en el pronòstic dels pacients amb FA.

Es va realitzar un estudi de cohorts retrospectiu de pacients amb FA entre 2014 i 2017 d'una única àrea sanitària a Espanya. L'escala CONUT es va utilitzar per a avaluar l'estat nutricional. L'associació de l'IMC i escala CONUT amb la mortalitat es va analitzar per regressió de Coix. L'associació amb esdeveniments embòlics i hemorràgics es va avaluar mitjançant anàlisis de riscos competitius.

L'IMC no va ser un predictor independent d'esdeveniments en pacients amb FA, a diferència de l'estat nutricional, que va mostrar una forta associació amb la mortalitat, l'embòlia i l'hemorràgia.

Referència de l'article
Raposeiras-Roubín S, Abu-Assi E, Lizancos Castro A, Barreiro Pardal C, Melendo Viu M, Cespón Fernández M, et al. Estado nutricional, obesidad y eventos en pacientes con fibrilación auricular. Rev Española Cardiol. 2022 May. doi: 10.1016/j.rec.2022.01.006. PubMed PMID: 35279417.

Enllaços Bibliosalut 

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Personal EMAYA, neteja / CC BY-NC-SA 4.0]