Categoria: Estudis i projectes

Associació entre els estadis d'esteatosi hepàtica i el rendiment de l'activitat física en adults amb síndrome metabòlica

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX) de la Universitat de les Illes Balears, juntament amb membres del CIBEROBN, de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), de l'Hospital Universitari Son Espases i del CS Camp Redó, han publicat un estudi sobre la relació dels estadis d'esteatosi hepàtica i el rendiment de l'activitat física en adults amb síndrome metabòlica.

Catalina M Mascaró, Cristina Bouzas i Sofía Montemayor, investigadores del Grup NUCOX, juntament amb Cristina Gómez, facultativa del Servei d'Anàlisis Clíniques de l'Hospital Universitari Son EspasesLucía Ugarriza, investigadora del Grup NUCOX i metgessa de medicina familiar i comunitària del CS Camp Redó, i Josep Antoni Tur, investigador del Grup NUCOX, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Association between Stages of Hepatic Steatosis and Physical Activity Performance in Adults with Metabolic Syndrome: A Cross-Sectional Analysis in FLIPAN Study", a la revista Nutrients.

La malaltia del fetge gras no alcohòlic (FGNA) és la malaltia hepàtica més comuna. El millor tractament actual és un estil de vida saludable amb una dieta mediterrània i activitat física.

Va avaluar-se l'associació entre els estadis d'esteatosi hepàtica i el rendiment de l'activitat física en adults amb síndrome metabòlica.

Els participants sense FGNA varen declarar tenir més anys d'educació i un major nivell socioeconòmic que els participants amb FGNA. Un percentatge més gran de persones en l'estadi més avançat de FGNA no eren fumadors ni consumidors d'alcohol. També presentaven estadis d'esteatosi més elevats, valors més baixos en l'agafada de mà de segut, agafada de mà dempeus, test de passes de Chester, eficiència del son i despesa energètica, i major intensitat d'activitat física lleugera i moderada, així com d'activitat física autodeclarada.

Els pacients amb FGNA varen mostrar un estat de forma, una capacitat aeròbica, una eficiència del son i una despesa energètica menors que els participants sense FGNA.

Referència de l'article
Mascaró CM, Bouzas C, Montemayor S, Casares M, Gómez C, Ugarriza L, et al. Association between Stages of Hepatic Steatosis and Physical Activity Performance in Adults with Metabolic Syndrome: A Cross-Sectional Analysis in FLIPAN Study. Nutrients. 24 apr 2022;14(9):1790. doi: 10.3390/nu14091790. PubMed PMID: 35565758.

Enllaços Bibliosalut Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Gent al mercat / CC BY-NC-SA 4.0]