Categoria: Estudis i projectes

Estudi multicèntric observacional de pacients amb COVID-19 en UCIs espanyoles

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els Serveis de Medicina Intensiva de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Hospital Universitari Son Llàtzer han participat en un estudi multicèntric observacional de pacients amb COVID-19 en unitats de cures intensives a Espanya. També hi han participat diferents centres espanyols.

Mariana Andrea Novo, metgessa de medicina instensiva de l'Hospital Universitari Son Espases; i Lorenzo Socias, metge de medicina intensiva de l'Hospital Universitari Son Llàtzer han participat en la publicació de l'article amb el títol "Metodología de un gran estudio observacional multicéntrico de pacientes con COVID-19 en unidades de cuidados intensivos en España" a la revista Archivos de Bronconeumología.

La pandèmia de COVID-19 ha suposat un gran repte per als sistemes sanitaris. Les unitats de cures intensives (UCI) s'han vist afectades per un gran volum de pacients que requerien ingrés a l'UCI, ventilació mecànica i altres assistències d'òrgans amb una gran mortalitat. El CIBERES va encarregar aquesta proposta en resposta a la convocatòria de l'Institut de Salut Carlos III (ISBIII).

CIBERESUCICOVID és un estudi de cohorts multicèntric, observacional, prospectiu/retrospectiu de pacients amb COVID-19 ingressats en UCI espanyoles. Es varen crear diferents paquets de treballs: població d'estudi i recollida de dades en l'UCI, seguiment, biomarcadors i miRNA, gestió de dades i qualitat.

Es presenta la metodologia utilitzada en un gran estudi multicèntric patrocinat per l'ISCIII per determinar els resultats a curt i llarg termini en pacients amb COVID-19 ingressats en més de 50 UCI espanyoles.

Referència de l'article
Torres A, Motos A, Ceccato A, Bermejo-Martin J, de Gonzalo-Calvo D, Pérez R, et al. Metodología de un gran estudio observacional multicéntrico de pacientes con COVID-19 en unidades de cuidados intensivos en España. Arch Bronconeumol. 2022 Apr;58 Suppl 1:22–31. doi: 10.1016/j.arbres.2022.03.010. PubMed PMID: 35491287.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]