Categoria: Estudis i projectes

Propietats farmacològiques del Bergapten: aspectes mecànics i terapèutics

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX) amb membres de la Universitat de les Illes Balears i de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), juntament amb la participació de diverses institucions internacionals, ha participat en la publicació d'un estudi sobre les propietats farmacològiques del Bergapten.

Maria Magdalena Quetglas-Llabrés i Antoni Sureda, investigadors del NUCOX, han participat en la publicació de l'article amb el títol: "Pharmacological Properties of Bergapten: Mechanistic and Therapeutic Aspects", a la revista Oxidative Medicine and Cellular Longevity.

El bergaptè (BP) o 5-metoxipsoalè (5-MOP) és un compost de furocumarina que es troba principalment en l'oli essencial de bergamota, però també en altres olis essencials de cítrics i en el suc de pomelo. Aquest compost presenta efectes antibacterians, antiinflamatoris, hipolipemiants i anticancerígens, i s'empra amb èxit com a agent fotosenzibilitzador.

La present revisió se centra en les proves d'investigació relacionades amb les propietats terapèutiques del bergaptè recopilades en els darrers anys. Molts d'estudis preclínics i in vitro han evidenciat l'acció terapèutica del BP, emperò s'han efectuat pocs assajos clínics per avaluar la seva eficàcia. Aquests assajos clínics amb BP se centren, principalment, en pacients que pateixen trastorns cutanis com la psoriasi o el vitiligen. En aquests assajos, l'administració de BP (oral o tòpica), combinada amb la irradiació UV, indueix taxes d'eliminació de lesions rellevants. A més, també s'han observat efectes beneficiosos de l'extracte de bergamota en pacients amb perfils lipídics sèrics alterats i en persones amb fetge gras no alcohòlic. Contràriament, no existeixen assajos clínics que investiguin els possibles efectes sobre el càncer.

Encara que la biodisponibilitat del BP és menor que la del seu isòmer 8-metoxipsoralè (8-MOP), té manco efectes secundaris, fet que permet administrar-ne concentracions més elevades.

En conclusió, encara que l'ús de BP té aplicacions terapèutiques en trastorns de la pell com a agent sensibilitzador i com a components de l'extracte de bergamota com a teràpia hipolipemiant, són necessaris més assajos per a definir les dosis i pautes de tractament, així com la seva utilitat en altres patologies com el càncer o les infeccions bacterianes.

Referència de l'article
Quetglas-Llabrés MM, Quispe C, Herrera-Bravo J, Catarino MD, Pereira OR, Cardoso SM, et al. Pharmacological Properties of Bergapten: Mechanistic and Therapeutic Aspects. Sun C, editor. Oxid Med Cell Longev. 25 apr 2022;2022:1-10. doi: 10.1155/2022/8615242. PubMed PMID: 35509838.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Miller_Eszter / psoriasis / Pixabay Licence