Categoria: Estudis i projectes

Maneig de la immunosupressió en pacients trasplantats de ronyó amb COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Nefrologia de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en la publicació d'un estudi multicèntric nacional derivat del registre COVID de la S.E.N. sobre el maneig de la immunosupressió en pacients trasplantats de ronyó amb COVID-19. També hi han participat diferents centres espanyols.

Sheila Cabello, nefròloga de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Manejo de la inmunosupresión en pacientes trasplantados de riñón con COVID19. Estudio multicéntrico nacional derivado del registro COVID de la S.E.N." a la revista Nefrología.

La infecció per SARS-CoV2 ha impactat de forma important en els pacients amb trasplantament renal causant una elevada morbiditat i mortalitat en els primers mesos de la pandèmia. La reducció intencionada de la immunosupressió per afavorir la immunitat específica pròpia s'ha postulat com un dels pilars en el maneig de la infecció davant la falta d'un tractament antiviral dirigit. Aquesta reducció s'ha realitzat atenent la situació clínica dels pacients i l'efecte greu de la infecció, però els resultats sobre la funció renal o l'aparició d'anticossos anti-HLA (els implicats en el rebuig de l'empelt) a curt/mitjà termini no s'ha avaluat.

Els objectius eren avaluar quins eren els canvis d'immunosupressió duts a terme pels diferents centres durant la infecció per SARS-CoV2, l'impacte que tenen sobre la funció renal així com l'aparició d'anticossos anti-HLA en pacients trasplantats de ronyó sis mesos després del diagnòstic de COVID-19.

El maneig de la immunosupressió es va basar fonamentalment en la suspensió d'àcid micofenòlic amb reduccions o suspensions molt discretes d'inhibidors de calcineurina. Aquest maneig de la immunosupressió no va influir en la pèrdua de funció renal ni en augment d'aparició d'anticossos anti-HLA al cap de sis mesos del diagnòstic.

Referència de l'article
López-Oliva MO, Pérez-Flores I, Molina M, Aladrén MJ, Trujillo H, Redondo-Pachón D, et al. Manejo de la inmunosupresión en pacientes trasplantados de riñón con COVID19. Estudio multicéntrico nacional derivado del registro COVID de la S.E.N. Nefrología. 2022 Apr. doi: 10.1016/j.nefro.2022.03.008. PubMed PMID: 34674813.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: M.G.N. - Marcel / HOSPITAL SON ESPASES / CC BY-NC-SA 4.0]